zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
0
(0)

OKB start controle van kiezerslijsten

lees ook ...

Geen acties meer bij RGD

De acties bij de Regionale Gezondheidsdienst zijn per 11 april opgeschort. Rakesh Gajadhar Sukul directeur bij het ministerie van Volksgezondheid (VG), garandeert dat er gewerkt wordt aan het inhalen ...

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) is begonnen met het controleren van de kiezerslijsten, zoals voorgeschreven in artikel 16a van de Kiesregeling. Op 11 maart 2024 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de kiezerslijsten ter inzage en controle aan het OKB aangeboden. Het regelmatig controleren en bijwerken van het kiezersregister is een wettelijke verplichting van het OKB, zoals vastgelegd in de Kiesregeling.

Volgens de ontvangen gegevens staan er per 1 maart 2024 401,085 kiezers op de kiezerslijsten. “Naar aanleiding van de wijziging van de Kiesregeling door de Nationale Assemblee in oktober 2023, zijn artikel 16 aangepast en artikel 16a toegevoegd. Deze artikelen behandelen de kiezerslijsten, de controle en publicatie van het kiezersregister door het OKB,” verklaart OKB-voorzitter Mr. Samseerali Sheikh-Alibaks. Artikel 16a bepaalt dat, voor zover het geen verkiezingsjaar betreft, de kiezerslijsten uiterlijk op veertien maart van dat jaar worden vastgesteld door de Minister van Binnenlandse Zaken en ter inzage worden gegeven aan het OKB. Het OKB onderwerpt de aangeboden kiezerslijsten aan een grondige controle, waarbij formules en parameters worden toegepast. Het doel van dit onderzoek is om de juistheid, geldigheid en volledigheid van de gegevens vast te stellen. Na de controle zal het OKB een uitspraak doen over de kwaliteit van de kiezerslijsten. Volgens de wet wordt het resultaat vervolgens bekendgemaakt aan de President van de Republiek Suriname en de Nationale Assemblee via een schriftelijke kennisgeving, gevolgd door publicatie in het advertentieblad van de Republiek Suriname.

Het kiezersregister, waaruit de kiezerslijsten worden samengesteld, vermeldt van elke kiezer de geslachtsnaam, voornamen, geboortedatum, adres, identiteitsnummer en ressort. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is wettelijk verantwoordelijk voor het bijhouden van het kiezersregister, dat bestaat uit de kiesgerechtigde personen die zijn opgenomen in het Centraal Bevolkingsregister. Voorzitter Sheikh-Alibaks van het OKB benadrukt dat de controle van het kiezersregister een van de pre-electorale taken van het OKB is. Suriname staat zowel nationaal als internationaal bekend om haar goede organisatie van verkiezingen, en het handhaven daarvan is van groot belang voor alle betrokkenen bij het verkiezingsproces. “Vanwege onze wettelijke taken en bevoegdheden blijft het OKB de pre-electorale activiteiten en ontwikkelingen nauwlettend volgen,” aldus voorzitter Sheikh-Alibaks.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOKB start controle van kiezerslijsten