maandag 15 juli 2024
33 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

OIS Eist respect voor grondenrechten Inheemse en Tribale volkeren

lees ook ...

Leden CHS en OKB beëdigd door president Santokhi

Op basis van grondwettelijke bevoegdheid zijn leden en plaatsvervangende leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) beëdigd op het presidentieel paleis, door pr...

Tijdens een recente bijeenkomst heeft de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) een dringende oproep gedaan aan inheemse en tribale organisaties, evenals traditionele gezagsdragers, om zich bewust te zijn van een belangrijke rechterlijke uitspraak betreffende gronduitgifte aan derden. Josien Aloema-Tokoe, voorzitter van de OIS, benadrukte de historische uitspraak van de kantonrechter die stelt dat consultatie en toestemming van inheemse en tribale volkeren verplicht zijn voordat gronden in hun dorpen, woon- en jachtgebieden in grondhuur worden uitgegeven.

De gemeenschap raakte in paniek toen in de media werd gemeld dat mennonieten naar Suriname zouden komen, vanwege de verwachte grootschalige ontbossing voor agribusiness in het binnenland. Tijdens gezamenlijke ontmoetingen van de OIS en groene NGO’s met de ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), uitte Aloema-Tokoe haar bezorgdheid over de geplande grootschalige gronduitgifte aan mennonieten. Ze benadrukte dat wettelijke erkenning van grondenrechten een voorwaarde moet zijn voordat er sprake kan zijn van grootschalige gronduitgifte aan derden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOIS Eist respect voor grondenrechten Inheemse en Tribale volkeren