Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

OIC secretaris-generaal ziet potentie in Suriname

Geplaatst

op

Iyad Ameen Madani, secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische samenwerking (OIC) ziet veel potentie in Suriname en liet weten onder de indruk te zijn van het land. Hij haalde aan dat de diversiteit in volkeren, culturen en religies die in vrede naast elkaar leven een voorbeeld zijn voor vrede en veiligheid in deze regio. Madani zou in de toekomst graag meer samenwerking tussen het OIC en Suriname zien.

De topman van het OIC heeft een kort tweedaags bezoek gebracht aan Suriname en heeft onder meer gesproken met de minister van buitenlandse zaken Niermala Badrising. De reden van het bezoek was om de relatie uit te diepen tussen Suriname en de OIC. Ook werd er gesproken over de lening van 1,8 miljard Amerikaanse dollar. Madani heeft ook gesprekken gevoerd met verschillende religieuze organisaties, het bedrijfsleven en met president Bouterse. Suriname zou volgens Madani goed kunnen fungeren als brug tussen de OIC, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De topman ziet een mogelijkheid om van Suriname een centrum van financiële, technische en fysieke integratie te maken. Ook liet hij weten dat Suriname veel potentie heeft in de agrarische sector.

Volgende maand zal er een delegatie van de Islamic Development Bank (ISDB) naar Suriname komen. Tijdens dit bezoek zal waarschijnlijk ook duidelijk worden wanneer de miljardenlening overgemaakt zal worden.
Madani zou graag zien dat er ooit eens een OIC bijeenkomst gehouden wordt in Suriname. Tot op heden zijn SUriname en Guyana de enige OIC leden in Zuid-Amerika. Madani vertrouwt erop dat ook Guyana de band met het OIC wil gaan versterken. Door deze ‘driehoeksrelatie’ tussen Suriname, Guyana en de OIC, kan er gemakkelijker fysiek geïntegreerd worden. Madani merkt op dat Suriname een financieel een handelscentrum kan worden.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen