Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

OIC secretaris-generaal ziet potentie in Suriname

Geplaatst

op

door

Iyad Ameen Madani, secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische samenwerking (OIC) ziet veel potentie in Suriname en liet weten onder de indruk te zijn van het land. Hij haalde aan dat de diversiteit in volkeren, culturen en religies die in vrede naast elkaar leven een voorbeeld zijn voor vrede en veiligheid in deze regio. Madani zou in de toekomst graag meer samenwerking tussen het OIC en Suriname zien.

De topman van het OIC heeft een kort tweedaags bezoek gebracht aan Suriname en heeft onder meer gesproken met de minister van buitenlandse zaken Niermala Badrising. De reden van het bezoek was om de relatie uit te diepen tussen Suriname en de OIC. Ook werd er gesproken over de lening van 1,8 miljard Amerikaanse dollar. Madani heeft ook gesprekken gevoerd met verschillende religieuze organisaties, het bedrijfsleven en met president Bouterse. Suriname zou volgens Madani goed kunnen fungeren als brug tussen de OIC, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De topman ziet een mogelijkheid om van Suriname een centrum van financiële, technische en fysieke integratie te maken. Ook liet hij weten dat Suriname veel potentie heeft in de agrarische sector.

Volgende maand zal er een delegatie van de Islamic Development Bank (ISDB) naar Suriname komen. Tijdens dit bezoek zal waarschijnlijk ook duidelijk worden wanneer de miljardenlening overgemaakt zal worden.
Madani zou graag zien dat er ooit eens een OIC bijeenkomst gehouden wordt in Suriname. Tot op heden zijn SUriname en Guyana de enige OIC leden in Zuid-Amerika. Madani vertrouwt erop dat ook Guyana de band met het OIC wil gaan versterken. Door deze ‘driehoeksrelatie’ tussen Suriname, Guyana en de OIC, kan er gemakkelijker fysiek geïntegreerd worden. Madani merkt op dat Suriname een financieel een handelscentrum kan worden.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X