woensdag 19 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
0
(0)

Ogane draait op verlies

lees ook ...

Illegale Guyanese vissers aangehouden bij samenvloeiing rivi...

Een gemengd team van de politie en de Marine van het Nationaal Leger (NL) heeft in de vroege ochtend van woensdag 12 juni 2024 de vissers C.P. (24) en R.M. (38), beiden van Guyanese afkomst, aangehoud...

Een EBS-commissie moet de regering advies geven over de stroomtarieven. Het bedrijf maakte slechts winst tussen 2017 en 2019. Grote verliezen zijn ontstaan, omdat de gasprijs niet wordt aangepast, waardoor de Energiebedrijven Suriname (EBS) jaarlijks zit met verliezen van rond twintig miljoen Surinaamse dollars door de kosten van Ogane. Subsidie aan de EBS moet jaarlijks US$. 2.000.000 bedragen om de gasimporten te dekken in de toekomst.

Het afstoten van het gasbedrijf zou de EBS goed doen. Gasleveringen worden over het algemeen gedaan door zelfstandige bedrijven. Ook in de regio is dat het geval. Dit zou een overweging moeten zijn van de overheid. De regering zou eventueel met EBS aandeelhouder kunnen zijn. Gas is eigenlijk geen kernactiviteit van de EBS. Het afstoten van deze afdeling zou het bedrijf meer winst opleveren.

De kosten van gas zijn ook hoger, omdat het bedrijf niet rechtstreeks, maar via een aannemer gas importeert. Het (LPG)gas zou zonder middleman geïmporteerd kunnen worden. Verhogen van de verkoopprijs is ook een manier om uit de schulden te geraken.

Formeel is het voorstel van de commissie om Ogane af te stoten naar Staatsolie of verhoging van de subsidie en de gasprijs om het bedrijf winstgevend te maken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOgane draait op verlies