zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
0
(0)

“Oema foe Sranan” 30 april in TBL Cinema

lees ook ...

Regering lanceert ambitieus groen ontwikkelingsplan

De regering heeft besloten tot de ontwikkeling van een Groene Ontwikkelingsstrategie, ook bekend als een Green Development Strategy (GDS). Dit initiatief, onder leiding van het minis...

In september 1978 kwam de film “Oema foe Sranan uit” in Nederland. Het is de eerste documentaire over Suriname waarin Sranantongo wordt gesproken. Deze film volgt vier Surinaamse vrouwen namelijk Jetty, Sonja, Somai en Sylvie. Miskenning, uitbuiting en armoede zijn de rode draad in deze documentaire, die in vergetelheid raakte, maar dankzij een onderzoek van studenten weer boven water kwam.

In de persoonlijke verhalen van de dames worden de onderwerpen gepresenteerd.  Nadia Tilon, voorzitter van de Stichting Convivio is ervan overtuigd dat  de Surinaamse vrouw zichzelf en de sociale problemen herkent. Het leven van de vier vrouwen is een spiegel waarin zij zichzelf zien.

De film is honderd keer vertoond in Nederland voordat het van het toneel verdween. In Suriname wordt de film vertoond in samenwerking met Stibula, projectgroep Uma Fu Sranan en het Nationaal Archief. Oema foe Sranan wordt op 30 april aanstaande vertoond in TBL Cinema.

Het onderzoek heeft erin geresulteerd dat er contact kwam met de spelers. De toen beschadigde film werd een keer vertoond in aanwezigheid van de nog  in leven zijnde acteurs, waaronder mevrouw Nadia Tilon.  Daarna bleek dat nog steeds voldoende belangstelling ervoor te bestaan.

Bron: Ampie’s Broadcasting Corporation

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname"Oema foe Sranan" 30 april in TBL Cinema