woensdag 17 juli 2024
28 C
Paramaribo
21.3 C
Amsterdam
4
(2)

Oekraïne en Rusland zien ‘aanzienlijke vooruitgang’ in praten

lees ook ...

OM en CIS samen tegen milieudelicten in Suriname

Het Openbaar Ministerie (OM) en Conservation International Suriname (CIS) hebben een belangrijke stap gezet in de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen van Suriname door het ondertekenen van een ...

De onderhandelaren van Rusland en Oekraïne zijn beiden voorzichtig optimistisch.  Michajlo Podoljak, van Oekraïne, ziet “positieve resultaten” in gesprekken met Moskou binnen enkele dagen als een mogelijkheid. Volgens RIA, de  Russische staatspersbureau vindt Leonid Sloetski van Rusland dat er “aanzienlijke vooruitgang” in de gesprekken zit.

“We doen geen concessies en Rusland begrijpt dit nu. Rusland begint constructief te onderhandelen”, aldus Podoljak in een online video.

Volgens berichten van RIA bestaat de mogelijkheid om overeenstemming te bereiken, en dat zelfs “documenten getekend”  worden. Wat die overeenstemming inhoudt, is nog onbekend.

De uitspraken van beide onderhandelaars kwamen vandaag heel kort na elkaar naar buiten. Gisteren heeft men voor het laatst digitaal  overlegd en maandag fysiek.

Wendy Sherman, de Amerikaans onderminister van Buitenlandse Zaken, is het eens met de voorzichtige optimisme van beide kampen. Sherman meent signalen te hebben opgevangen, dat Rusland bereid is serieus te onderhandelen over een eind aan het conflict.

Eisen, die de Russen steeds herhalen zijn:

·         Oekraïne moet de Krim als deel van Rusland erkennen

·        Oekraïne moet de Onafhankelijkheid van de afvallige regio’s Donetsk en Loegansk erkennen,

·        Rusland  wil dat Oekraïne deze plaatsen ‘demilitariseert’ en in de grondwet opneemt dat het een neutraal land wordt.

Kremlinwoordvoerder Dimitri Peskov heeft Russische persbureaus erop voorbereid dat er  via een videoverbinding verder wordt gesproken de volgende dag.

De vorige week hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland elkaar ontmoet in het Turkse Antalya. De Oekraïense president Zelensky stelde gisteren voor om in Jeruzalem met de Russische president Poetin l te gaan onderhandelen over vrede.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOekraïne en Rusland zien 'aanzienlijke vooruitgang' in praten