maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
5
(1)

Obesitas blijft grootste uitdaging volksgezondheid

lees ook ...

Vier belastingambtenaren bekronen studie met diploma junior ...

Op dinsdag 28 februari 2024 ontvingen vier belastingambtenaren hun diploma als junior controleambtenaar, na succesvolle afronding van een uitgebreid opleidingsprogramma. Dit programma omvatte grondige...

Obesitas blijft een van de grootste uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid. De impact ervan moet bovendien niet onderschat worden. Er moet daarom geprobeerd worden om obesitas te verminderen en voorkomen. Wereldwijd wordt op 04 maart ‘Wereld Obesitas Dag’ gehouden. Het is een internationale bewustwordingsdag, waarbij wereldwijd wordt stilgestaan bij obesitas. “Everybody Needs to Act” (= ‘Iedereen moet handelen’) is het thema voor dit jaar.

In Suriname is over het algemeen ongeveer 50% van de mannen en vrouwen fysiek inactief. Ze verrichten minder dan vijf dagen per week 30 minuten per dag fysieke activiteit. Overgewicht en obesitas treffen 60-85% van de volwassen vrouwen. Obesitas bij vrouwen is ongeveer het dubbele van dat bij de mannen.

Wereldwijd zijn er momenteel honderden miljoenen mensen met obesitas die te maken hebben met meerdere barrières, waaronder stigmatisering, een hoger risico op een slechte geestelijke gezondheid en ongelijke toegang tot gezondheidszorg. Om verandering te realiseren, hebben we actie nodig op lokaal, nationaal en mondiaal niveau. Hiervoor hebben we iedereen nodig – inclusief gezondheidswerkers, werkgevers, beleidsmakers, mensen met obesitas en het grote publiek – om deel uit te maken van die actie. Zonder jou kunnen we die mensen niet bereiken.

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor verschillende niet-overdraagbare ziekten (NCD’s), zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hypertensie en beroerte en verschillende vormen van kanker. De hoofdoorzaken van obesitas, zijn vaak een combinatie van voedings-, leefstijl-, genetische, psychologische, sociaal-culturele, economische en omgevingsfactoren.

Wereldwijd is er: een verhoogde inname van energierijk voedsel met veel vet; een toename van fysieke inactiviteit als gevolg van de steeds meer zittende aard van vele vormen van werk, veranderende vervoerswijzen en toenemende verstedelijking.

Obesitas is, evenals de bijbehorende NCD’s, grotendeels te voorkomen door de belangrijkste risico factoren te vermijden. Het is van eminent belang om een gezonde leefstijl op na te houden door voldoende groente, fruit, vezels en water te nuttigen, overmatig gebruik van vet en suiker te vermijden, alcohol- en tabaksgebruik te vermijden, voldoende te bewegen en rusten. Tevens het vermijden van stressvolle situaties die de mentale gezondheid kunnen beïnvloeden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameObesitas blijft grootste uitdaging volksgezondheid