zaterdag 25 mei 2024
24.2 C
Paramaribo
14.7 C
Amsterdam
4
(6)

Nu Euro 400.000 per nazaat slaven geeist

lees ook ...

JIT onthult paspoortvervalsingsschandaal

Recent heeft het Justitieel Interventie Team (JIT) een significante arrestatie verricht met betrekking tot vermeende paspoortvervalsing. Een 49-jarige man van Chinese afkomst is gearresteerd op verden...

Zondag jongstleden is er bij het beeld van Kwakoe geprotesteerd door de Federatie van Grassroots Afro-Surinamers en mede namens de aangesloten organisaties en individuen,  tegen de hoogmoedige houding van Nederland tegenover de nazaten van de toenmalige slaven.  

Waarschijnlijk door de zeer precaire financiele situatie waarin vele huishoudens zich nu bevinden, waren er weinig mensen bij het beeld van Kwakoe. In een verklaring zijn enkele eisen gesteld per 01 juli 2023. Excuses of iets dergelijks die later op de dag worden aangeboden door Nederland, zullen niet worden geaccepteerd. De organisatie wil een vergoeding van 400.000 Euro per nazaat van de trans-Atlantische slavernij voor mensen die wonen in Suriname, Nederland of elders. Er dient een voorschot te worden gegeven van 50.000 euro per nazaat, belastingvrij en zonder voorwaarden.

Zij vinden dat de Nederlandse Staat op moet draaien voor een stamboomonderzoek van de nazaten van de tot slaafgemaakten. Het gaat om het recht om te weten wie wij zijn, zeggen zij. Ook moet er Per 01 juli 2023 een kwijtschelding zijn van alle overheidsschulden aan alle nazaten van de trans-Atlantische slavernij. De excuses moeten worden uitgesproken door koning Willem-Alexander en niet door Weerwind die een nazaat van een slaaf is. Als iets tegen je geweten in gaat kun je het ook gewoon weigeren. Dit minderwaardige gedoe waar Weerwind als nazaat zich voor zou laten gebruiken of voor laat gebruiken, is walgelijk. Ook moeten de voorbereiding naar de excuses toe geschieden met alle vertegenwoordigers van de nazaten van de trans-Atlantische slavernij.

De voorbereiding naar de excuses toe, het geven van excuses en herstelbetaling is geen politieke zaak, maar een zaak van de nazaten van de Afrikaanse slaven die per schip naar Suriname zijn getransporteerd als handelswaar en de nazaten van de genocide die gepleegd werd op de Inheemsen. Wij, de nazaten van de tot slaaf gemaakten in Suriname zullen ons absoluut niet laten behandelen als handelswaar, zoals zij met onze voorouders hebben gedaan, door te weigeren met ons te communiceren als gelijken.

Een blik in de oorzaak van de traumas die wij nog steeds hebben: De Nederlanders hebben onze voorouders gekocht en verkocht, ook slaven hun kinderen werden verkocht, de man van een vrouw en de vrouw van een man werd verkocht. Wij mochten niet trouwen, maar wij moesten wel werkers voortbrengen waardoor wij het niet met de paplepel hebben meegekregen dat een gezin bestaat uit een vader en een moeder en eventueel kinderen. Ze hebben ons ook gefocked als dieren door een sterke mannen te sturen om vrouwen te verkrachten om sterke werkers te verkrijgen.

Is welke som geld dan ook voldoende om ons die driehonderd jaar gratis werken, gevangenhouding, martelingen, onze kinderen en partner verkopen en ons strippen van ons menszijn te vergoeden? Hierom alleen  behoort de Nederlandse regering een nederige houding aan te nemen, omdat ze nooit al het leed ons aangedaan, zullen kunnen vergoeden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

11 REACTIES

11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNu Euro 400.000 per nazaat slaven geeist