zondag 23 juni 2024
30 C
Paramaribo
20.7 C
Amsterdam
5
(1)

NPS-voorzitter Rusland: ‘Niemand kan ons afhouden van verkiezingen’

lees ook ...

Chinese delegatie bezoekt ministerie van ROS

Op 20 juni bracht een delegatie uit de Volksrepubliek China, onder leiding van Zhang Hongguo, vicevoorzitter van het Permanent Comité van het Wenzhou Gemeentelijk Volkscongres, een bezoek aan minister...

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) behoort onafhankelijk te zijn. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de registratie van politieke partijen die willen deelnemen aan de verkiezingen. De Nationale Partij Suriname (NPS), de oudste actieve politieke partij in Suriname, viert dit jaar haar 78-jarig bestaan. Partijvoorzitter Gregory Rusland lichtte dit toe afgelopen zaterdag in het partijcentrum Grun Dyari.

Rusland benadrukte dat de NPS, net als andere partijen, de ontwikkelingen rond het OKB nauwlettend volgt. “No wan sma no man hor NPS fu tek prati na verkiezing sa e kon 25 mei 2025,” herhaalde hij. Volgens Rusland is de NPS een vredelievende partij die zoveel mogelijk orde nastreeft.

Op 7 juni houdt de partij een regulier congres waarin besloten is te werken aan statutenwijziging. Echter, dit staat los van de onbevoegde werkwijze van het OKB, beklemtoonde Rusland. “Want ze zijn op het verkeerde spoor. Laat niemand ons afleiden.”

De doelstelling van de partij is deelname aan de verkiezingen om de grootste overwinning van de NPS te realiseren. “Daar gaan we voor,” aldus Rusland. De NPS heeft in de gehele geschiedenis van Suriname aan alle verkiezingen deelgenomen.

De statuten van de NPS dateren uit 1946 en werden in 1987 aangepast volgens het Decreet voor Politieke partijen, waarin regels zijn vastgelegd voor deelname aan verkiezingen. In 2019 werden deze regels verder aangescherpt. In 2020 nam de NPS deel aan de verkiezingen op basis van de toen geldende statuten en werd geregistreerd door het OKB en het CHS.

In november 2020 werden de aangepaste statuten van de NPS goedgekeurd door de president en gepubliceerd in het Staatsblad. “Dat betekent dat vanaf dat moment onze statuten zijn aangepast,” verduidelijkte Rusland.

Hij stelde verder dat het OKB niet bevoegd is om de statuten van een partij te toetsen. De partij heeft inmiddels haar juristen ingeschakeld over deze kwestie. “We zullen blijven strijden voor een eerlijke en transparante verkiezingsprocedure,” besloot de NPS-voorzitter.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNPS-voorzitter Rusland: 'Niemand kan ons afhouden van verkiezingen'