maandag 20 mei 2024
29 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
0
(0)

NPS-voorzitter roept op tot overheidssteun voor Coroniaanse producenten

lees ook ...

Stabiele stroomvoorziening voor Saramacca

Het einde van regelmatige stroomonderbrekingen in het district Saramacca is in zicht. Op 14 mei jongstleden werd het startsein gegeven door Marcel Eyndhoven, de technisch directeur van de N.V. Energie...

In het district Coronie van Suriname kampen lokale producenten van kokosolie en honing met een acuut probleem: een schrijnend tekort aan grondstoffen. Deze uitdaging, benadrukt door Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, tijdens een recente discussiebijeenkomst in Coronie, vereist dringend overheidssteun om de productie weer op gang te brengen.

Rusland, die persoonlijk getuige is geweest van dit dilemma, bepleit een krachtigere betrokkenheid van de regering om de essentiële productie van kokosolie en honing te waarborgen, beide gewilde exportartikelen. Tijdens de bijeenkomst, getiteld “De ontwikkeling van Coronie, hoe verder,” benadrukte Rusland het potentieel van Coronie om niet alleen in de lokale behoefte te voorzien, maar ook om te kunnen exporteren.

“De vraag naar honing en olie is groot,” verklaarde hij, en voegde eraan toe dat de staat de Coroniaanse ondernemers moet ondersteunen om voldoende te produceren en daarmee bij te dragen aan de economie van het land. Hij benadrukte ook het belang van belastingbijdragen van de bedrijven voor de financiering van publieke diensten zoals onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en infrastructuur.

Henry Mac Donald, inleider van de avond en Coroniaan in hart en nieren, sprak over de gloriedagen van het district en benadrukte de potentie ervan in veeteelt, visserij, landbouw en toerisme. Hij wees op de gunstige ligging van Coronie voor mogelijke betrokkenheid bij de ontwikkeling van de olie- en gasindustrie.

Mohamed Khodabaks, een panellid, onthulde de historische reden achter de bijnaam van Coronie als het “land van melk en honing,” waarbij hij de eens bloeiende exportactiviteiten van het district aanhaalde. Hij betreurde echter de verschuiving van zelfvoorziening naar afhankelijkheid.

Tijdens de discussiebijeenkomst werd ook de beruchte boedelkwestie van Coronie aangekaart door Grasita Tolud, die een online platform voorstelde om bij te dragen aan het oplossen van dit langlopende probleem. Ze pleitte voor meer mogelijkheden voor de lokale bevolking om te blijven en te ondernemen in Coronie, met een focus op agrarische opleidingen om de vaardigheden van Coronianen te versterken.

De avond werd afgesloten met een belofte van de NPS-voorzitter om de feedback uit de gemeenschap te verwerken in het verkiezingsprogramma van de partij, waarbij hij benadrukte dat de stemmen en behoeften van Coronie serieus worden genomen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNPS-voorzitter roept op tot overheidssteun voor Coroniaanse producenten