zaterdag 1 april 2023
24.4 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
0
(0)

NPS laat zich informeren over raamwet rechten inheemsen en marrons

lees ook ...

Quiz ivm Consumenten Bewustwordingsdag

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) organiseert in het kader van de Wereld Consumenten Rechten Dag (WCRD) die jaarlijks wordt herdacht, bewustwording...

De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft zich omstandig laten informeren over de raamwet rechten van Inheemsen en Marrons. Vrijdagavond is daartoe in Grun Dyari een presentatie gehouden door Patricia Meulenhof de voorzitter van de Presidentiële Commissie. Er is bij de presentatie  gekeken naar het kader voor de minimale mensenrechten bescherming binnen Inheemse en tribale gemeenschappen. 

NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt de discussie over de rechten van Inheemsen en Marrons van belang vanwege het aspect van mensenrechten voor deze groep burgers. Nu kunnen partijleden zich beter oriënteren na de presentatie en de discussie, die daarop volgde. Immers, de partij heeft een sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Benefit sharing, de demarkering, een mechanisme om geschillen op te lossen, het goed informeren van de lokale gemeenschappen en het vaststellen van gesprekspartners kwamen tijdens deze presentatie aan de orde. Regels in dit verband moeten nu verder uitgewerkt te worden.

Een mindshift onder alle belanghebbenden is noodzakelijk, zodat de wet goed op papier kan worden vastgesteld en vlot kan werken in de praktijk. De regering neemt het voortouw om te komen tot wettelijke erkenning, waarbij het onderlinge vertrouwen van belang is. Verdere scholing en diepgaande discussies zullen plaatsvinden voor en met de Inheemse en tribale volken. “We hebben nog een lange weg te gaan”, volgens Meulenhof. “Ik weet dat we er nog niet zijn, maar het is een begin en wij gaan er mee verder”, meent Rusland.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNPS laat zich informeren over raamwet rechten inheemsen en marrons