vrijdag 27 januari 2023
27.7 C
Paramaribo
4.6 C
Amsterdam
0
(0)

Nog steeds problemen bij houtmultinational Greenheart

lees ook ...

Naresh Algoe nu ook substituut-griffier parlement

Naresh Algoe is dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) beedigd als substituut-griffier. De vicevoorzitter van het parlement, Dew Sharman, spreekt van een bijzondere dag. Algoe is jurist en bestuursku...

De werkrelatie tussen houtmultinational Greenheart Suriname en de arbeiders van Apoera is nog steeds niet gezond. De leiding van het bedrijf heeft arbeiders zonder enig overleg overgeplaatst naar andere locaties. Dit betekent dat sommige arbeiders eens in de drie weken in de gelegenheid zijn om hun gezin te zien. Volgens het bedrijf is er te Apoera geen werk meer. Het bedrijf past tevens de “no work, no pay” principe toe.

Arbeiders van Apoera die overgeplaatst zijn naar Tibiti en weigeren dat te accepteren zijn niet uitbetaald. “Dit is niet in goede aarde gevallen bij ons, maar we geloven nog steeds dat partijen een oplossing zullen vinden” zegt Ricardo Karwofodi die leider is van de groep. Hij is ook bestuurslid van de vakbond.

Greenheart heeft alle achttien betrokken  werknemers individueel schriftelijk op de hoogte gesteld, dat zij tussen midden maart 2020 en januari 2021 salaris hebben ontvangen zonder tegenprestatie. Ook moeten zij zich aanmelden bij het hoofdkantoor aan de Duisburglaan in Paramaribo. Greenheart garandeert transport, voeding en accommodatie. Het bedrijf schrijft ook dat het niet gebruikelijk is, om overgeplaatste werknemers salarisaanpassing  te geven. Te Duisburglaan werkt de onderneming conform de wettelijke regels. Het werkrooster wordt jaarlijks opgestuurd naar het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid en Jeugdzaken(AWJ)

Een werknemer is op 5 maart schriftelijk gemeld, dat hij moest verhuizen uit  Apoera om in Paramaribo te werken aan de Duisburglaan. Hij heeft helemaal geen inspraak gehad in  deze  ingrijpende verandering in zijn privéleven. Zijn vrouw, die ook werknemer is in het bedrijf wordt overgeplaatst van Apoera naar Tibiti. Het gezin bestaat verder uit zeven kinderen, waarvan vier minderjarigen. Deze overplaatsing zal bewerkstelligen dat het gezin ontwricht wordt.  Man en vrouw zullen eens in drie weken  contact met elkaar  en met de kinderen hebben. “Wij hebben samen zeven kinderen, van wie vier minderjarig zijn. Door de overplaatsing naar verschillende gebieden zullen mijn vrouw en ik minimaal drie weken geen contact hebben met elkaar en onze kinderen. Dit kan tot gezinsontwrichting leiden en maken dat de kinderen gaan ontsporen” dit schrijft de arbeider.

Minister Rishma Kuldipsingh die door de bond mondeling op de hoogte is gesteld, vraagt om een schriftelijke bevestiging. “We houden Greenheart in de gaten, want het bedrijf mag niet op die manier omgaan met de arbeiders” zegt de bewindsvrouw. Greenheart-directielid Amrita Bhagwat was niet te bereiken voor commentaar.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNog steeds problemen bij houtmultinational Greenheart