donderdag 1 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
14.3 C
Amsterdam
0
(0)

Nog geen 50% Surinaamse samenleving volledig gevaccineerd

lees ook ...

Staatshoofden vergadering UNASUR in Brazilie

De staatshoofdenvergadering: ‘The Meeting of the Presidents of the Countries of South America’ wordt de komende week Brazilië gehouden. De bijeenkomst is een initiatief van de Braziliaanse president L...

Het aantal volledig gevaccineerde personen is lager dan 50 procent. Dit blijkt uit beschikbare data. Tot en met 3 december waren er 478.967 prikken (42,9%) gezet op een populatie van ruim 600.000 personen. Eind november is een partij AstraZeneca-vaccins vervallen verklaard en vernietigd. Het is toch niet gelukt om het gewenste resultaat voor dit jaar te behalen, zegt Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van Covid-19 Communicatie Stuurgroep.

Daarvoor is toch geprobeerd om zoveel mogelijk burgers ertoe te bewegen om een prikje te nemen. Echter is dat niet gelukt. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de vaccins dus vernietigd. De arts roept de rest van de gemeenschap op om voor nu gebruik te maken van alle mogelijkheden om zich te laten inenten. Burgers kunnen gebruikmaken van een vaccin naar keuze.

Suriname heeft nu het Pfizer-, Sinopharm- en Moderna-vaccin in voorraad. Bij Pfizer is er wel een voorraadbeperking, meent de arts. Er was in eerste instantie gezegd dat er geen combinatieprikken zouden worden gegeven aan personen die hun boosterprik nemen. Echter gaan de ontwikkelingen door en zijn er onderzoeken gedaan.

“Een combinatie kan een versterkte immuunreactie geven, wat dus gunstig is. Vooral de combinatie AstraZenca als eerste prik in combinatie met Moderna als tweede prik,” stelt Nannan Panday-Gopisingh. Een boosterprik betekent echter niet dat personen erop los mogen gaan en feesten. Het is belangrijk om de MoHanA-maatregelen in acht te blijven nemen.

In november zijn er 1625 positieve gevallen geregistreerd, 91 personen genezen verklaard en 71 anderen overleden. Uit onderzoek in Suriname blijkt dat meer mannen besmet raken en overlijden aan de gevolgen van het Covid-19-virus. Het streven van de regering-Santokhi was om aan het eind van 2021, 75% van de gemeenschap gevaccineerd te hebben. Dat lijkt echter niet haalbaar, omdat er haast geen animo is bij de burgers om zich te laten inenten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNog geen 50% Surinaamse samenleving volledig gevaccineerd