woensdag 28 september 2022
29.9 C
Paramaribo
8.5 C
Amsterdam
3.6
(5)

Nina de la Parra wint prijs Nederlandse podia

lees ook ...

Melkcentrale verhoogt prijzen

De Melkcentrale komt er ook niet onderuit en heeft ingaande vrijdag zijn prijzen voor de verschillende producten aangepast. Directeur Dewkoemar Sitaram zegt aan de media dat de aanpassing zo lang moge...

 

Onlangs werd Nina de la Parra  de cabaretprijs genaamd Neerlands Hoop uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) voor meest veelbelovende theatermaker met een groot toekomstperspectief van 2020 en 2021. Nina de la Parra’s voorstelling: ‘Gods wegen’ wordt muzikaal gekleurd en gedragen door de saxofoniste Sanne Landvreugd, die evenals Nina dubbelbloed is vanwege hun respectievelijke Surinaamse vaders.

In een ‘overdonderend tempo’, zoals het juryrapport vermeldde, passeren Nina’s roots en lotgevallen uit haar jeugd en als jong volwassene de revue. De energieke wijze hoe Nina  haar verhaal ‘afratelt’, doorspekt met bijbehorende liedjes, brengt treffend het ridicule van het treurige naar boven.” Ik voel me geen cabaretier” zegt Nina de La Parra ”bij cabaret denk je aan leuk doen, maar ik wil mensen treffen”. Nina’s coach en regiseur is Titus Muizelaar, behorende tot de grijze eminentie van Nederlandse regiseurs en dramaturgen. Zijn werk voor  de tot standkoming van de voorstelling, bestaat uit het selecteren vanuit haar veelheid van tekst en haar dat vervolgens laten uitwerken tot scenes die hij regiseert en die Nina als een wervelwind op het toneel verbeeld.

Boeiend

Nina’s verhaal is boeiend als ze uit haar jeugd verteld en zingt, maar ook als ze over zichzelf als jong volwassene vertelt met een beroerde keus in mannen, waarbij ze blindelings steeds de foute mannen kiest. De titel ‘Gods wegen’ komt van de dooddoener ‘Gods wegen zijn ondoorgrondelijk’ die een Surinaamse schooljuf haar gaf op een ‘moeilijke’ vraag over God en is tevens van toepassing op het hele leven. De vertelde en gespeelde episodes van de voorstelling gaan over Nina’s leven in Suriname en in Nederland alsook avontuurtjes in Engeland waar ze studeerde en geven heleboel onrust weer.

Tenslotte is er wel een bevrijding voelbaar en een thuiskomen in zowel de Surinaamse als de Nederlandse identiteit. Nina is daartoe niet beperkt, ze is ook wereldburger, want vanwege haar moeders beroep als buitenlands correspondent heeft ze in verschillende werelddelen gewoond waaronder Afrika. Ook de genen van haar vader Pim de la Parra doen hun invloed gelden. Pim maakte de eerste erotische film van Nederland (Blue Movie) maar is in Suriname het bekendst van de film ‘Wan Pipel’. ‘Gods wegen’ is een vrijgevochten, bij momenten shockerende, maar zeker ook herkenbare monoloog, prachtig afgewisseld door ‘het fluwelen saxofoon geluid’ zoals de jury het spel van Sanne Landvreugd typeerde.

 Boek

Nina heeft een succesvol, in de media veel geprezen debuut op het toneel gemaakt, hiervoor was ze regie-assistente. Binnenkort debuteert ze als schrijfster met de romantische komedie ‘Make women come’. Nina de la Parra kijkt hierbij terug op avontuurtjes en relaties met mannen, zoals zij en haar vriendinnen die beleven waarbij ze mannen ontdekken als te zijn autistisch en teleurstellend. Het boek is ook een zoektocht naar zichzelf en haar uitgeverij Pluim vat het boek samen als een autobiografische roman, vrijheidsmanifest en gefaald zelfhulp boek ineen. Als het boek de vaart en humor heeft zoals haar eerste toneelstuk wordt nu al voorspeld dat het een bestseller kan worden

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNina de la Parra wint prijs Nederlandse podia