dinsdag 28 november 2023
32.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwjaarsrede VES door president uitgesproken

lees ook ...

President Santokhi betreurt Matawairamp bij 48ste Onafhankel...

Bij de viering van 48 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid heeft President Chandrikapersad Santokhi stilgestaan bij de tragedie in Matawai, waar vijftien jongemannen eerder deze week het leven lieten. ...

De traditionele nieuwjaarsreceptie van de de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is dit jaar gehouden in het auditorium van Assuria Hermitage op maandag 24 januari 2022. De nieuwjaarsrede met als titel “Suriname structureel vooruit: van crisis naar blijvende welvaart voor eenieder”, uitgesproken door president Chandrikapersad Santokhi.

Het staatshoofd gaf aan dat de regering de VES als een ontwikkelingspartner ziet. De regeringsleider sprak de hoop uit dat de Vereniging van Economisten ook dit jaar kritisch geluid zal laten horen. “Kritiek ziet de regering niet als daad van vijandschap, maar laat die kritiek wel objectief en constructief blijven, waarbij de economische grondslagen en berekeningen doorslaggevend behoren te zijn”, zei president Santokhi.

De Vereniging van Economisten bestaat op 17 oktober 2022 50 jaar. Dit lustrumjaar valt samen met belangrijke economische hervormingen in het land. Het is hierom dat de rede is uitgesproken door de hoogste autoriteit van het land. De president heeft een uiteenzetting gegeven van het beleid van de regering om dit jaar hervormingen door te voeren waarmee ons land uit de crisis moet komen. Het staatshoofd gaf aan dat het ook vele malen slechter had kunnen uitpakken. “Laten we niet doen, alsof deze regering een economie in goede staat heeft aangetroffen, want dat is niet zo. We hebben een bankroete natie aangetroffen”, merkt het staatshoofd op.

President Santokhi nam de case van de schulden als voorbeeld. “De harde realiteit is, dat de Republiek Suriname, al sinds 2019 bankroet was, want er waren toen al een heleboel schulden, die niet betaald werden”, zei het staatshoofd. Na maandenlang speurwerk  werd door deskundigen vastgesteld dat de totale staatsschuld een verstikkende US 3,3 miljard bedroeg, en indien we de indirecte schulden meenemen, zelfs US$ 4 miljard. “Wij ontdekken nog steeds enorme achterstanden in betaling van contributies en allerlei rekeningen. De situatie is dat wij een van de hoogste schuldenratio’s in de wereld hebben”, aldus de president.

Volgens het staatshoofd is er te weinig besef van de werkelijke situatie, die werd aangetroffen. “Deze regering zou helemaal niet kunnen praten, over een sociaal vangnet en koopkrachtversterking. De regering heeft het volk willen ontzien”, beklemtoont de regeringsleider. Er is een stand-still overeengekomen met de schuldeisers en meteen gewerkt aan een duurzaam schuldherschikkingsplan.

De president heeft in zijn rede ook benadrukt op welke pijlers het Herstelplan berust; een gezond begrotingsbeleid, versterking van het Sociaal Vangnet, een verbetering van het monetair beleidskader, de externe waarde van de SRD, een zeer solide Centrale Bank en een staatsschuld/bbp-ratio. De staatsschuld moet volgens president Santokhi trendmatig omlaag richting de 60 procent. De aanpak van corruptie ook een van de pijlers is van het plan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwjaarsrede VES door president uitgesproken