vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwe waterinstallatie beloofd aan inheemse gemeenschap Tëpu

lees ook ...

46 procent Surinaamse vrouwen tussen 15-64 jaar ooit slachto...

In een wereldwijde inspanning om bewustzijn te creëren en actie te ondernemen tegen gendergerelateerd geweld, staan we momenteel stil bij de Sixteen Days of Activism against Gender-based Violence Camp...

Hoofdkapitein Moshesi Shanaupe van Pélélu Tëpu reageert met scepsis op de aankondiging van Jaswant Doekharan, programma manager Bureau Gemeenschapsprojecten van het ministerie van Financiën en Planning, dat er medio november gestart zal worden met de bouw van een nieuwe waterinstallatie in Tëpu. Na jaren van aanvragen, consultaties met consultants, en gesprekken met overheden en NGO’s, wacht de gemeenschap nog steeds op veilig drinkwater.

Shanaupe is echter tevreden dat VIDS in samenwerking met UNDP een gezamenlijk overleg heeft georganiseerd in het UN-house. Het vergaren van zinvolle informatie is cruciaal voor het effectief betrekken van Inheemse gemeenschappen bij besluitvorming.

De aanvraag van het Amazone Conservation Team en Trijana is gefinancierd uit fondsen van het Bureau Gemeenschapsprojecten en is goedgekeurd. Hiermee kan een deel van de uitvoering bekostigd worden. Doekharan benadrukte tijdens de bijeenkomst met vertegenwoordigers van VIDS, UNDP, Unicef, GEF- Small Grants Programme Suriname en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen het belang van deze samenkomst. Door de krachten te bundelen kan er beter afgestemd worden en kan de financiering worden rondgemaakt.

Het Joint Program heeft aangegeven financieel te kunnen bijdragen aan de nieuwe waterinstallatie. De ruim 600 bewoners van Tëpu in Zuid-Suriname hebben al geruime tijd geen schoon drinkwater vanwege een elektrisch probleem bij de waterinstallatie. Hierdoor kan het grondwater niet gezuiverd worden.

Er is nu besloten om rivierwater te zuiveren, waardoor er voldoende water beschikbaar zal zijn voor het dorp. Dit besluit is genomen in samenspraak met het traditioneel gezag en de bewoners van Tëpu. Het rivierwater is bovendien goedgekeurd door het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG). Daarnaast zullen dorpelingen getraind worden om het watersysteem te beheren en te onderhouden.

“We zullen ervoor zorgen dat de mensen die nu zijn aangesloten op het bestaande distributiesysteem water uit de kraan krijgen en later werken we aan de uitbreiding in het dorp”, aldus Doekharan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe waterinstallatie beloofd aan inheemse gemeenschap Tëpu