De Nationale Assemblee (DNA) heeft donderdag unaniem ingestemd met een wetswijziging om de hoogte van de waarborgsom voor politieke partijen aan te passen. Vanaf nu bedraagt de waarborgsom SRD 129,42 vermenigvuldigd met 1% van het aantal kiesgerechtigden, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer SRD 520.000.
Dit besluit, genomen met 39 algemene stemmen, is een reactie op een uitspraak van het Constitutioneel Hof (CHof), dat een eerdere waarborgsom van bijna SRD 900.000 te hoog en onredelijk verklaarde. Het voorstel voor de wetswijziging werd aanvankelijk ingediend door alle fractieleiders in DNA.
Tijdens een schorsing werden de cijfers aangepast om de berekeningen af te stemmen op de inflatiecijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). Minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken bevestigde dat de nieuwe waarborgsom gebaseerd is op actuele economische data.
Politieke partijen krijgen hun waarborgsom terug als ze bij de verkiezingen op 25 mei ten minste 1% van het aantal kiesgerechtigden weten te behalen. Deze regeling vervangt het bedrag van SRD 25 x 1% van de kiesgerechtigden dat in 2020 gold, maar door de muntontwaarding inmiddels achterhaald was.
De aanpassing was noodzakelijk na een verzoekschrift bij het CHof, waarin werd betoogd dat de vorige waarborgsom in strijd was met de grondwet en internationale verdragen. Het CHof verklaarde artikel 31 lid 6 van de Kiesregeling onverbindend, waardoor een herziening nodig was.
De fracties benadrukken dat met deze aanpassing eerlijke en toegankelijke verkiezingen gewaarborgd zijn. Ze zien uit naar de verkiezingen op 25 mei en verwachten dat het nieuwe bedrag de deelname van politieke partijen beter faciliteert.