donderdag 23 maart 2023
26 C
Paramaribo
11.5 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwe valutaregels deviezencommissie

lees ook ...

Werkgroepen informeren OKB over verloop verkiezingen

Op zaterdag 18 maart 2023 heeft het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) de tweede trainingssessie gehouden, waarbij leden en plaatsvervangende leden werden bijgepraat over de taken en werkzaamheden van ver...

Om de rust en stabiliteit in Suriname te waarborgen, heeft de Deviezencommissie drie besluiten genomen.  Met ingang van 1 maart 2021 moeten exporteurs al hun exportopbrengsten repatriëren naar Suriname. Ook zullen exporteurs en cambio’s met ingang van 1 maart 2021, een deel van hun inkomen in vreemde valuta, moeten wisselen naar Surinaamse dollars. Daarnaast zullen importeurs voor hun importen uitsluitend mogen betalen vanuit Surinaamse deviezenbanken.

Met deze besluiten beoogt de Deviezencommissie te bereiken, dat het aanbod aan vreemde valuta voor importen wordt verhoogd, waardoor de druk op de wisselkoers zal afnemen, dat de Internationale Reserve (IR) van de Centrale Bank wordt versterkt, waardoor de Centrale Bank beter in staat wordt gesteld om te interveniëren op de valutamarkt, dat speculatie met de Surinaamse dollar buiten de landsgrenzen wordt verhinderd en Trade Based Money Laundry wordt bestreden.

Het besluit van de Deviezencommissie van verplichte repatriatie van exportopbrengsten houdt in dat exporteurs met ingang van 1 maart 2021, verplicht zijn om honderd procent van de exportopbrengsten over te maken naar Suriname. Een ondernemer die dus goederen, zoals hout of goud of andere goederen exporteert naar een afnemer in het buitenland, zal de betaling van de afnemer rechtstreeks moeten ontvangen op een Surinaamse deviezenbank. Hieraan zal een termijn worden verbonden, namelijk maximaal 60 dagen na export. Voor specifieke, niet veel voorkomende gevallen, zoals afwijkende betalingscondities, kan de Deviezencommissie in samenwerking met de andere autoriteiten, voor een oplossing zorgen.

Het doel van de nieuwe besluiten is, dat alle vreemde valuta die voortvloeit uit in Suriname geproduceerde goederen, terugvloeit naar Suriname. De beschikbaarheid van vreemde valuta voor importen, maar ook voor aanvulling van de internationale reserves van de Centrale Bank, zal toenemen. Dit brengt weer een afname van de druk op de wisselkoers tussen vreemde valuta en de Surinaamse dollar met zich mee. Dit zal leiden tot stabiliteit van de wisselkoers.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe valutaregels deviezencommissie