donderdag 6 oktober 2022
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
1
(1)

Nieuwe tarievenmethode EBS, toch 500 miljoen subsidie

lees ook ...

De wortel van de criminaliteit aanpakken: armoede en ledighe...

Het verschijnsel dat er vroeg ‘s morgens al tienerjongens en jonge mannen op de straat hoek staan heeft zijn oorzaak. Je kan dit fenomeen van verschillende kanten bekijken. In gesprek met drs Armand...

De nieuwe methode die ontwikkeld is om energietarieven vast te stellen zal de betaling transparant en inzichtelijk maken voor een ieder. De bewindsman ging op donderdag 21 oktober 2021 in het parlement in op vragen van het college betreffende de nieuwe energietarieven. Hij zei dat voorheen “alles onder een subjectsubsidie viel, waardoor het niet meer overzichtelijk was wat wel subsidie en efficiënte kosten waren of niet.”

De nieuwe methodologie is, aldus de bewindsman, deel van de reorganisatie van de sector en ook deel van de reorganisatie van de Energiebedrijven Suriname (EBS). Tevens biedt het transparantie in het beleid ten aanzien van de energievoorzieningssector. Hij merkt op dat er zoveel modellen gangbaar zijn, maar er is doelbewust voor het huidige model gekozen. Echter, uit gesprekken met relevante stakeholders blijken sommigen voorstander te zijn van een ander model.

“Wij hebben geprobeerd alle inzichten van relevante organisaties mee te nemen”, zegt de bewindsman. Hij herhaalt dat het een illusie blijft om alles en iedereen achter één tarievenstructuur te krijgen. Er is zoveel als mogelijk rekening gehouden met wat leefde binnen de verschillende groepen waarmee er is gesproken en de bewindsman is tevreden met wat er tot nu toe is bereikt.

Minister Abiamofo geeft aan dat er tot 12 juli bepaalde overeenkomsten waren met de overheid. Echter, met de nieuwe methode zal EBS zelfstandig betalen voor de stroomopkoop en olielevering. Het bedrijf is daarom momenteel in onderhandeling met Staatsolie die heeft gevraagd dat de ministeries van NH en Financiën en Planning ook bij deze gesprekken aanzitten. “That is de way forward. EBS moet zelfstandig gaan opereren en zelfstandig betalen voor stroomopkoop en brandstof,” aldus de bewindsman.

Hij voegt eraan toe dat in het nieuwe model geen sprake kan zijn van stilzitten, omdat hierin is opgenomen dat het bedrijf elk kwartaal terug moet gaan naar de cijfers, parameters opnieuw moet bekijken en dan tot nieuwe voorstellen moet komen. Minister Abiamofo: “Gelukkig hebben we geen krappe begroting gehad, anders zaten we op dit moment muurvast met die verhoogde prijzen voor brandstof op de wereldmarkt.”

De subsidie is niet voor 100% teruggebracht. De regering heeft op basis van het draagvermogen van de staat het besluit genomen om 500 miljoen beschikbaar te stellen voor subsidie.

Volgens minister Abiamofo is de energiesector een hoogtechnologische sector die continu onderhevig is aan onderhoud, aanpassing aan nieuwe ontwikkelingen en sterk afhankelijk van de wereldmarktprijs voor olie en andere componenten. Ook de koersontwikkelingen hebben een grote impact op de kostprijs van energie. De introductie van een nieuwe methodologie moet gezien worden in de context van het beloofde herstel van de overheidsfinanciën.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe tarievenmethode EBS, toch 500 miljoen subsidie