woensdag 29 november 2023
25.5 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwe stroomtarieven gaan deze maand in

lees ook ...

Caricom biedt steun aan Suriname na goudmijnramp

De Caribische Gemeenschap (Caricom) heeft haar bereidheid uitgesproken om volledige steun te verlenen aan Suriname in de nasleep van de ramp die zich op maandag heeft voorgedaan op de goudconcessie va...

Zoals eerder aangekondigd worden de stroomtarieven opnieuw verhoogd. Het gaat om een aanpassing van 25%. De eerste fase van de tariefaanpassing van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) gaat in per factuurmaand juni en onder toezicht van de Energie Autoriteit Suriname (EAS). Het gaat om een aanpassing van 15% in de eerste fase.

In september gaat de tweede fase in met een tariefaanpassing van 10%. Er zal tevens een overbruggingstarief worden ingevoerd, dat geldt voor huishoudelijke en niet-huishoudelijke verbruikers, waarbij voor het verbruik tussen 0-250 kWh een vast bedrag van SRD 50 zal worden betaald. Voor verbruikers binnen het overbruggingstarief geldt de verhoging van september niet. Deze groep kan tot eind mei 2023 van het overbruggingstarief gebruikmaken.

Het overbruggingstarief geldt voor personen met een verbruik onder de 400kWh. Voor de niet-huishoudelijke afnemers, zonder winstoogmerk zoals maatschappelijke organisaties, religieuze organisaties, geldt de subjectsubsidie. De voorwaarden voor deze afnemers, ook wel kwetsbare afnemers genoemd, biedt in de subjectsubsidieregeling een korting van 50% op de factuur. Deze regeling blijft ongewijzigd. Het registreren voor het overbruggingstarief of het aanvragen van de subjectsubsidie voor instellingen, kan vanaf 1 juni, alleen online geschieden, meldt de EAS.

De aanpassing van de stroomprijzen is nodig voor het garanderen van duurzame energie in de toekomst. De huidige uitdagingen in de energiesector worden structureel aangepakt om de economische groei en ontwikkeling te bevorderen.

De continuïteit van bijvoorbeeld de elektriciteitsvoorziening is noodzakelijk, omdat de consequenties bij het wegvallen van de voorziening verstrekkend zijn en uiteindelijk kunnen leiden tot ontwrichting van de samenleving. Door structureel te werken aan duurzame oplossingen, kunnen in de toekomst zulke situaties worden voorkomen. Er is door de regering voor de herstructurering bij NV EBS, een crisisteam benoemd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe stroomtarieven gaan deze maand in