zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwe secretaris van CHof neemt verzoekschrift waarborgsom verkiezing in ontvangst

lees ook ...

Surinamers bijna 5x armer sinds 2020 (deel 2)

De Surinamer is tot nu toe bijna vijf keer armer geworden, alles is 5x duurder geworden en gezinshoofden worden wanhopig. Vanuit de inflatiecijfers uitgerekend kom je op het percentage met hoeveel de ...

De nieuwe secretaris van het Constitutioneel Hof (CHof), Rakeshkoemar Kanhai, heeft zijn eerste taak op zich genomen door een verzoekschrift in ontvangst te nemen over de waarborgsom die politieke partijen moeten betalen om deel te nemen aan de verkiezingen. Het verzoekschrift, ingediend door advocaat Iris Nazir en gesteund door DA’91, De Nieuwe Wind en De Nieuwe Leeuw, werd vanmorgen om 10.00 uur ingediend.

Volgens Angelic del Castilho, voorzitter van DA’91, is het verzoekschrift bedoeld om de rechtmatigheid van de wettelijke vereiste waarborgsom te toetsen. Diverse politieke partijen vinden het bedrag van bijna SRD 1 miljoen om deel te nemen aan de verkiezingen te hoog, waardoor ze beperkt worden in hun deelname.

Het CHof zou in principe binnen drie maanden moeten reageren op het verzoekschrift. Echter, in de praktijk blijkt dat deze termijn niet wordt gehaald vanwege beperkte middelen en de eerdere onderbezetting van het CHof, wat nu is opgelost.

Tijdens de beëdiging van de secretaris sprak voorzitter Gloria Stirling haar hoop uit dat het CHof in de komende periode de nodige institutionele versterking zal ontvangen om zijn grondwettelijke taken verantwoord te kunnen vervullen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe secretaris van CHof neemt verzoekschrift waarborgsom verkiezing in ontvangst