maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwe samenwerkingsagenda tussen Suriname, Brazilië en Guyana

lees ook ...

‘Wan Pipel’ vertoond in Havana ter gelegenheid v...

De ambassade van Suriname in Cuba gaf op dinsdag 9 april 2024 het startschot voor diverse activiteiten ter herdenking van de 45-jarige bilaterale relatie tussen Suriname en Cuba. Dit begon met een spe...

Suriname, Brazilië en Guyana hebben een strategische agenda opgesteld om hun samenwerking te versterken en uit te breiden. Tijdens een trilateraal overleg op woensdag 28 februari 2024, in het kader van de 46ste CARICOM-staatshoofdenvergadering, hebben president Chandrikapersad Santokhi, de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva en de Guyanese regeringsleider Mohamed Irfaan Ali de voortgang van hun samenwerking besproken.

Het belang van goede infrastructuur stond centraal in de discussies. De Braziliaanse regering presenteerde een plan voor miljardeninvesteringen om de infrastructuur in het land en aan de grenzen met Suriname en Guyana te verbeteren. De drie landen hebben de intentie uitgesproken om gezamenlijk hun grensgebieden te ontwikkelen, niet alleen op het gebied van infrastructuur, maar ook op andere essentiële investeringsgebieden die de productie en economieën van de regio moeten stimuleren.

Er is ook gesproken over mogelijkheden voor financiële samenwerking en faciliteiten, met bijzondere aandacht voor de export van voedsel, met name vlees, en het gebruik van havens in Suriname en Guyana. Deze havens liggen gunstig ten opzichte van het noordelijke deel van Brazilië, waaronder São Paulo en Rio de Janeiro. Daarnaast is er overlegd over energieopwekking en het delen van goedkope energie om nieuwe industrieën te ontwikkelen langs de grensstrook tussen de drie landen. De olie- en gassector waren ook onderwerp van bespreking, gezien hun belang voor de energievoorziening en -veiligheid in de regio.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) benadrukte dat deze ontwikkeling van cruciaal belang is voor duurzame ontwikkeling in de regio. Hij onderstreepte dat dit voor Suriname veel werkgelegenheid, economische ontwikkeling en productiestimulering zal betekenen, wat uiteindelijk moet resulteren in voldoende inkomsten. De drie regeringsleiders hebben afgesproken om in de komende maanden meerdere overlegmomenten te plannen om de specifieke ideeën verder uit te werken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe samenwerkingsagenda tussen Suriname, Brazilië en Guyana