dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwe Regels Deviezencommissie fijntjes uitgelegd

lees ook ...

Trio-granman bespreekt ontwikkelingsvraagstukken met ministe...

Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), de granman der Trio uit het Kwamalasamutugebied, Jimmy Toeroeman en delegatie hebben vrijdag tijdens een werkbespreking enkele brande...

De Deviezencommissie heeft besloten tijdelijk de invoer van cash US Dollars vrij te faciliteren, mits de legale herkomst van de USD en het doel daarvan kan worden aangetoond. De invoer van cash USD kan dan met toestemming van de Deviezencommissie, geschieden door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Deviezenbanken maar ook door cash USD intensieve sectoren, zoals de goudsector.  Dit, om verdere druk op de valutamarkt te doen afnemen. Hierdoor zal namelijk de vraag naar cash US Dollars afnemen, waardoor de opwaartse druk op de wisselkoers tussen USD en SRD zal verminderen. 

De Deviezencommissie heeft ook vastgesteld dat er een grote behoefte is aan de uitvoer van grote bedragen cash euro door particulieren en cambio’s. De commissie zal voor die partijen de uitvoer van grote bedragen cash euro niet toestaan, vanwege de grote anti-money laundry risico’s die daarmee gepaard gaan. Echter, de uitvoer van cash euro door deviezenbanken en door de CBvS, waarbij een zorgvuldige screening op de herkomst van de gelden is gewaarborgd, zal door de Deviezencommissie wel worden bevorderd en ook daar zal de commissie soepeler toestemming voor verlenen.

De drie kernuitgangspunten van de Deviezencommissie zijn: dat de maatregelen tijdelijk zijn en net zo lang zullen duren totdat er een gewenst niveau van monetaire stabiliteit is bereikt. Deze monetaire stabiliteit zal zich onder meer laten zien in een nagenoeg gelijke parallelkoers (de buitenkoers) met de formele unificatiekoers(de bankkoers).

Het derde uitgangspunt is, dat de besluiten zoveel mogelijk met draagvlak van de Surinaamse burgers en het Surinaams bedrijfsleven dient te geschieden. Daartoe wordt er periodiek, in samenwerking met het Ministerie van Financiën en de Centrale Bank, gecommuniceerd met betrokken stakeholders. Ook zal periodiek de uitvoering van de besluiten geëvalueerd worden en eventueel bijgesteld. De besluiten van de Deviezencommissie zullen worden vastgelegd in de Algemene Beschikkingen van de Deviezencommissie.

De deviezencommissie laat hierbij ook weten dat de rechtshandelingen, verricht in strijd met Algemene Beschikkingen van de Deviezencommissie, in de eerste plaats van rechtswege nietig zijn. Maar in de tweede plaats staat er op overtreding van de Algemene Beschikkingen van de Deviezencommissie een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren. Alle zaken die voortvloeien uit handelen in strijd met de Algemene Beschikkingen van de Deviezencommissie kunnen worden verbeurd verklaard. De reguliere opsporingsambtenaren zijn belast met de opsporing, maar ook de ambtenaren van de belastingdienst en douane kunnen daartoe worden aangewezen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe Regels Deviezencommissie fijntjes uitgelegd