donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwe rechtse regering nu een feit

lees ook ...

Jonge Surinaamse vrouw dood aangetroffen in hotel in Guyana

Afgelopen maandag werd in een hotel in Guyana het levenloze lichaam van een jonge Surinaamse vrouw gevonden. Het betreft de 25-jarige Gaitree Katrain, geboren in Guyana maar in het bezit van Surinaams...

Met de ondertekening van een koninklijk besluit is de nieuwe rechtse Nederlandse regering nu een feit geworden. Tegen de verwachtingen van analisten in kwam de regering aan de macht dankzij een golf van onvrede die anti-immigratiepartijen over het hele continent heeft gestimuleerd.

De hoge kosten van levensonderhoud, milieukwesties en de uitdagingen rondom het beheer van het asielsysteem stonden centraal in de aanloop naar de verkiezingen van november 2023.

Na maanden van politieke onderhandelingen werd overeengekomen dat de nieuwe Nederlandse regering onder leiding zou staan van een verrassende keuze: Dick Schoof, voormalig hoofd van de Nederlandse inlichtingendienst.

Schoof werd de vijfde persoon die werd benaderd om deze eclectische coalitie te leiden, en hij was een van de weinige kandidaten die aanvaardbaar waren voor alle vier de coalitiepartijen. Hij stelde zijn geplande pensionering uit om het stokje over te nemen van Mark Rutte, de langstzittende premier van Nederland, die zich voorbereidt op zijn verhuizing naar Brussel om daar secretaris-generaal van de NAVO te worden.

In de coalitie die Schoof zal leiden, is de anti-immigratie-extreemrechtse PVV van Geert Wilders de grootste partij. De andere leden van de coalitie zijn de conservatief-liberale VVD, de Boerenburgerbeweging en het nieuwe, centristische Nieuwe Sociale Contract, dat belooft het publieke vertrouwen in de politiek te herstellen.

De VVD en de partij Nieuw Sociaal Contract hebben beloofd ervoor te zorgen dat het populistische beleid van Wilders onder controle wordt gehouden. Wilders werd gedwongen om het meest extreme beleid van zijn partij af te zwakken om de steun van de andere drie coalitiepartijen te behouden.

Beloften zoals het verbieden van de Koran, het sluiten van Nederlandse grenzen en het houden van een referendum over de toekomst van Nederland binnen de EU zijn voorlopig in de wacht gezet, samen met Wilders’ eigen ambities om premier te worden.

Toch wordt van Wilders, als leider van de grootste partij binnen de coalitie, nog steeds verwacht dat hij een van de meest invloedrijke politici in het parlement zal zijn.

Met de overname van de macht door de nieuwe regering zijn er drie nieuwe ministeries opgericht, zodat elke coalitiepartij een van zijn eigen politici kan benoemen op het terrein dat zij het belangrijkst vinden. BBB heeft het ministerie van Huisvesting gekregen, de VVD het ministerie van Klimaat en Groene Groei, en de PVV van Wilders het ministerie van Immigratie.

Wilders’ oorspronkelijke keuze voor minister van Immigratie, Gidi Markuszower, werd door het parlement afgewezen vanwege falende veiligheidscontroles door de inlichtingendienst. Marjolein Faber, de tweede keuze, kwam onder vuur vanwege haar steun aan de racistische samenzweringstheorie van de Grote Vervanging.

Elders in de regering is Femke Wiersma benoemd tot minister van Landbouw. Wiersma werd meer dan tien jaar geleden bekend door haar deelname aan de populaire reality-tv-show ‘Boer zoekt Vrouw’. Ze sloot zich later aan bij de Farmer Citizen Movement (BBB), die een opstand van boeren leidde tegen de vorige regering en de EU-plannen om hun activiteiten te beperken in het kader van ambitieuze klimaatdoelstellingen.

Bij de provinciale verkiezingen van 2023 verraste BBB de Nederlandse politiek door bijna 20% van de stemmen te behalen.

De Europese Unie zal nauwlettend in de gaten houden hoe de nieuwe Nederlandse regering reageert op uitdagingen zoals immigratie en internationale conflicten. Ondertussen kijken rechtse partijen in Frankrijk met belangstelling naar dit historische moment in Nederland, in afwachting van hoe de politieke koers mogelijk hun kant op zal zwaaien, met het oog op de tweede ronde van de Franse verkiezingen op 7 juli.

Geert Wilders beloofde Nederland op de eerste plaats te zetten, en nu zullen Nederlanders ontdekken wat dat betekent.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandNieuwe rechtse regering nu een feit