donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
3 C
Amsterdam
1
(1)

Nieuwe opleiding in de zorg in Suriname

lees ook ...

Srefidensi in de kolonie Suriname over 170 jaar Chinezen in ...

  “Srefidensi in de kolonie Suriname begon met 1 cent birambi op azijn”, is een prachtig, rijk geïllustreerd boek geschreven door Paul Woei over de Chinezen in Suriname vanaf 1853. Het is prac...

Naast het Elsje Finck Sanichar College Covab, krijgt Suriname een nieuwe opleiding in de zorg die opereert onder de naam Römer College. De officiële opening van het eerste studiejaar vindt op 2 mei plaats. Er is na jarenlange voorbereiding eindelijk, op 14 april, mondeling toestemming verkregen van de minister van Volksgezondheid voor de start, zegt Lydia Burleson, die zitting neemt in de Raad van Advies. Dit moet nog op papier worden vastgelegd.

Burleson zegt dat het college ernaar streeft om burgers in deze sector een volwaardige opleiding te bieden in de zorg. Personen die hun opleiding niet hebben afgemaakt, maar wel affiniteit hebben met de zorg behoren tot een van de doelgroepen. Ook mensen die al werkzaam zijn in de zorg, maar geen opleiding hebben krijgen de mogelijkheid om zich te kwalificeren, zegt Burleson.

Er zal worden nagegaan op welk niveau zo iemand kan starten bijvoorbeeld als assistent bejaardenverzorger of ziekenverzorger. Wat ook kan gebeuren is dat iemand in een soort vergaarbak terechtkomt, omdat die bijvoorbeeld de derde klas lagere school heeft doorlopen of minder, maar gedreven is en graag wil leren hoe ze goed en professioneel voor seniorenburgers kunnen zorgen. Volgens Burleson is er nooit voldoende aandacht geweest voor seniorenburgers.

Nu wordt de stap gemaakt naar het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), omdat de studenten ook in aanmerking willen komen voor studiefinanciering via de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). Daarbij is vereist dat je van het MinOWC goedkeuring moet hebben en dat proces is nu gaande.

Römer College is al drie jaar bezig en hoopt dat minister Ramadhin en zijn staf snel de schriftelijke toestemming in orde maken. Het instituut gaat volgens Burleson op het juiste moment van start om mensen perspectief te bieden, vooral in deze moeilijke tijd. Veelal trekken gezondheidswerkers naar het buitenland voor een beter bestaan.

Het kantoor van het Romer College is gevestigd aan de mr. Jagernath Lachmonstraat 67, op het terrein van Huize Albertine.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe opleiding in de zorg in Suriname