dinsdag 29 november 2022
25.2 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwe natuurkundeboeken voor Mulo onderwijs

lees ook ...

Agitators on the streets and a chaotic scene in the city cen...

Others groups, such as the NDP, have backed activists headed by trade union leaders Ronald Hooghart and Michael Sallons. They occupy the intersection of Zwartenhovenbrug- and Doctor Sophie Redmondstra...

Suriname ontvangt deze maand 24.000 natuurkundeboeken uit Nederland ten behoeve van het Mulo onderwijs, als onderdeel van een twinningsproject. De schenking moet het natuuronderwijs op voj-scholen beter laten aansluiten op vernieuwingen van dit vak op havo en vwo. Het twinningsproject is in 2019 begonnen.

Usha Schalkwijk-Doerga is project-coördinator van de twinningsfaciliteit. Volgens haar zijn er al jaren geen boeken meer beschikbaar voor het mulo. “De studenten maakten kopieën van kopieën en boeken vielen uit elkaar of waren gewoon niet voorhanden.”

Met toestemming van uitgeverij ThiemeMeulenhoff  werden  boeken van de bestaande methode aangepast en opnieuw gedrukt. Oldenstam van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL)  heeft wat aanpassingen en veranderingen van de Nederlandse in Surinaamse contexten gepleegd.

In eerste instantie werd een kleine groep docenten van pilotscholen getraind in gebruik van demonstratiemateriaal en in het meer vragen stellen aan leerlingen, zodat die actiever worden in het nadenken over de begrippen in de natuurkunde.

Speciaal daarvoor werden 56 zogenaamde lestrolleys met apparatuur voor demonstratiepractica ontwikkeld voor deze scholen. Sponsoring van de Nederlandse Vereniging voor Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON) en de stichtingen Physica en Plon heeft het aantal meer dan vervijfvoudigd. Het plan was eerder om tien lestrolleys te maken. NVON en PLON hebben ook geholpen met de kosten van de boeken.

Dit was het derde twinningproject voor natuurkunde. In het eerste was er samenwerking  tussen de Anton de Kom Universiteit en de universiteiten van Groningen en Utrecht.  Practicum is toen aangepakt en er is een voorzet gegeven om een studie natuurkunde op de universiteit op te zetten.

Het tweede heeft geresulteerd in het invoeren van een nieuwe methode in het vos onderwijs voor het vak Nederlands. Samenwerkende organisaties waren het IOL en de de Universiteit en Hogeschool Utrecht, docenten, boekwinkels, PLON en de uitgever.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe natuurkundeboeken voor Mulo onderwijs