woensdag 17 juli 2024
28 C
Paramaribo
20 C
Amsterdam
5
(3)

Nieuwe musical over vrijheidsstrijder Boni

lees ook ...

Leden CHS en OKB beëdigd door president Santokhi

Op basis van grondwettelijke bevoegdheid zijn leden en plaatsvervangende leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) beëdigd op het presidentieel paleis, door pr...

Première 25 november 2023 DeLaMar Theater

Vanaf 25 november 2023, Onafhankelijkheidsdag van Suriname, is het verhaal over Boni te zien in de theaters door heel Nederland.

Boni – de Musical vertelt het mythische levensverhaal van Boni en zijn strijd tegen de slavernij in Suriname. Boni groeit uit tot de leider in een lang verbitterde verzet tegen het Nederlandse regime. In deze doorgecomponeerde musical wervelen de acteurs, zangers en dansers o.a. Urvin Monte, Jeannine La Rose, Susan Malaika Bailey, Juneoer Mers en Juan Wells ons terug naar de 18e eeuw, met zang, spoken word, rap en soul. Boni – de Musical gaat over een wonde in de tijd, verraad , verzet, liefde en broederschap.

Stichting Doewet, Twenty8 Productions, Het Zuidelijk Toneel en Vereniging Ons Suriname zijn verheugd om het aankomend seizoen, ruim 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, Boni – de Musical naar de theaters te brengen. Boni is één van de meest tot de verbeelding sprekende verzetshelden. Samen met zijn strijdmakkers Jolicoeur en Baron leidt hij een groep gevluchte tot slaaf gemaakten in de binnenlanden van Suriname in de strijd tegen de kolonisator.

Boni de musical
Boni de musical

Over Boni

De slavernij werd in Suriname door de tot slaaf gemaakte mensen niet lijdzaam ondergaan, maar kent juist een lange geschiedenis van verzet. Diep verscholen in de jungle weet Boni zich bijna onaantastbaar, onvindbaar en onsterfelijk te maken. Samen met zijn medestanders Jolicoeur en Baron vormt dit trio een heftige bedreiging voor de kolonisten. De zogeheten Boni-oorlogen (1765 – 1793) gaan de geschiedenis in als de eerste succesvolle poging om de ijzeren greep van de bezetter te breken. Zo werden plantages aangevallen en werden daarbij tot slaaf gemaakte mannen, vrouwen en kinderen bevrijd en voorraden, gereedschap en wapens meegenomen. Na een lange en verbitterde strijd wordt Boni verraden en gedood. Of toch niet? Is Boni daadwerkelijk verslagen of heeft hij de strijd overleefd en gewonnen? Een verhaal dat eindigt in een mythe: de geest van Boni leeft voort en vervult ons met hoop op een betere toekomst.
Het publiek wordt vanaf minuut 1 visueel en auditief meegevoerd naar Suriname waar diep in het oerwoud Fort Bukú werd gebouwd om een veilige haven te bieden voor vluchtelingen en de mystieke natuur het decor vormt voor een spannend en emotioneel avontuur dat ons allemaal aangaat.

De cast

De cast bestaat uit Urvin Monte (Boni), Jeannine La Rose (Boni’s moeder), Juan Wells (De Friderici) en Juneoer Mers (Gouverneur en Bambi, dubbelrol). Naast deze namen zullen Susan Malaika Bailey (Ma Cato), Leo-Alexander Hewitt (Baron) en Xavier Molijn (Jolicoeur) samen met een wervelend ensemble op de planken staan.

De voorstelling gaat op de Onafhankelijkheidsdag van Suriname, 25 november 2023, in première in DeLaMar Theater in Amsterdam. De speeldata vind je hier.

Speellijst

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Cultuur&Zo, Nederland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeCultuur&ZoNieuwe musical over vrijheidsstrijder Boni