donderdag 28 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
5
(1)

Nieuwe medische specialist opleiding in Suriname gestart

lees ook ...

Demarcatiewerk cruciaal voor erkenning Inheemse volken in Zu...

Hoewel de demarcatie werkzaamheden in het verre zuiden van Suriname zwaar zijn, blijven de medewerkers van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), George Awankaroe en Jossmet Shana...

De nieuwe medische specialistenopleiding in Suriname is officieel gestart. Deze opleiding richt zich op Sociaal Geneeskundigen (ARBO-artsen) en omvat belangrijke vakgebieden zoals bedrijfs-, verzekerings- en sportgeneeskunde. Het initiatief komt op een cruciaal moment, gezien de nog beperkte ontwikkeling van bedrijfsgeneeskunde en ARBO-zorg in Suriname. Met deze stap wordt begonnen met het dichten van deze kenniskloof.

De officiële start werd gegeven door Rakesh Gajadhhar Sukul, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, in aanwezigheid van hoofdopleider Nancy Abdoelkariem, een bedrijfsarts, en de docenten Jan van Charante, ook een bedrijfsarts, en Tom Brandon, een sportarts. Gedurende het eerste jaar van de opleiding zullen studenten stage lopen op Aruba bij Medwork Inc., waar Manaaf Badloe, een verzekeringsarts, hen zal introduceren in de principes van verzekeringsgeneeskunde.

Het tweede jaar zal de stage in Nederland plaatsvinden, met Nancy Abdoelkariem en Piet Kroon voor de bedrijfsgeneeskunde, en onder leiding van Tom Brandon voor de sportgeneeskunde. Alle eerder genoemde artsen die aan deze opleiding zijn verbonden, zijn geregistreerd als medisch specialisten in het BIG-register van Nederland.

De Stichting Bedrijfsgezondheidszorg, in samenwerking met Medwork Caribbean en het Diagnose Centrum Arnhem, zal ervoor zorgen dat de vier assistenten na succesvolle afronding van de opleiding, waarvan het opleidingsplan reeds is ingediend voor accreditatie bij het NOVA, worden geregistreerd in het Nationaal Register van Medisch Specialisten op het Ministerie van Volksgezondheid.

Bij de openingsceremonie waren ook belangrijke figuren aanwezig, waaronder Lindy Liauw Kie Fa, de medisch directeur van het AZP, Sheila en Anouk Kort, de directeuren van Health Control N.V. als werkgevers, Cees Dilweg, de voorzitter van de Stichting Bedrijfsgezondheidszorg, Rekha Bissumbhar, de voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, en Bastiaan de Boer, de voorzitter van de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie.

Gezien het belang van multidisciplinaire samenwerking in de gezondheidszorg waren Bastiaan de Boer en enkele fysiotherapeuten ook aanwezig en volgden zij de opleiding gedurende deze inaugurele dagen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe medische specialist opleiding in Suriname gestart