woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
4
(4)

Nieuwe maatregelen voor bestrijding drugsproblematiek

lees ook ...

Brand verwoest kindertehuis Zout der Aarde

Een tragische brand heeft maandagmiddag het Kindertehuis Zout der Aarde, inclusief de peuter/kleuterschool Richel Jozef School, volledig verwoest. Hierdoor zijn 40 kinderen...

De regering grijpt in om het escalerende drugsprobleem in het land aan te pakken. In een recente golf van drugsvangsten werden enorme hoeveelheden cocaïne in beslag genomen, waaronder een recordvangst van 8 ton cocaïne door de Spaanse politie in februari, die via de Jules Sedney haven uit Suriname was vertrokken. Ook werd bijna 600 kg cocaïne ontdekt in de machinekamer van een SLM-vliegtuig dat naar Nederland zou vliegen, en nog eens 2.415 kg cocaïne in een loods in Nickerie, waarvan een link werd gelegd met de vondst in het vliegtuig.

De ruim 8.000 kg drugs die in Spanje werden onderschept, waren de douane gepasseerd met vrijwel alle papieren en namen die vals bleken te zijn. Ondanks het exporteren van ongebruikelijke goederen door een recent opgericht ‘bedrijf’, werden er geen alarmbellen afgegeven bij de douane. Tot nu toe zijn er geen details vrijgegeven over het onderzoek naar de 8 ton cocaïne door de justitiële autoriteiten.

President Chan Santokhi heeft verschillende instanties geraadpleegd om de drugsbestrijding aan te scherpen, waarbij het handhaven van veiligheid als een topprioriteit wordt beschouwd. Volgens een persbericht van de Communicatiedienst Suriname zet de regering zich volledig in voor het aanpakken van dit probleem vanwege de nauwe banden tussen drugshandel en andere vormen van ernstige en georganiseerde criminaliteit.

Tijdens een bijeenkomst op maandag met onder andere de ministers van Justitie en Politie en Defensie, de directeur van NV Luchthavenbeheer, en vertegenwoordigers van de politie, de douane, het Directoraat Nationale Veiligheid en het Openbaar Ministerie, heeft Santokhi zijn bezorgdheid geuit over de drugscriminaliteit.

Minister Amoksi heeft aangekondigd dat controleposten op strategische locaties zullen worden versterkt, terwijl de politie, douane en andere diensten intensievere controles zullen uitvoeren en hun zichtbaarheid zullen vergroten. Hij deed ook een beroep op de gemeenschap om informatie te delen ter ondersteuning van de handhaving.

Minister Mathoera benadrukte het belang van de opbouw van structuren voor de directe handhaving van de drugshandel. Ze pleitte voor de ontwikkeling van een integraal plan dat de versterking van instellingen, inlichtingendiensten, internationale samenwerking, versterking van controle en de oprichting van integere eenheden omvat. Er is een werkgroep samengesteld die verantwoordelijk is voor het opstellen van een plan van aanpak ter verbetering van de bestrijding van drugshandel op zeer korte termijn.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe maatregelen voor bestrijding drugsproblematiek