De gesprekken met de regering om te komen tot salarisaanpassing van het overheidspersoneel kan nog lang duren volgens woordvoerder van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur). Men ging ervan uit dat het nieuwe salaris eind van deze maand zou worden uitbetaald. De vakbonden hebben echter het voorstel van 17 procent, dat de regering woensdag op tafel legde verworpen, waardoor de streefdatum van 15 maart waarschijnlijk niet gehaald zal worden.
Het voorstel werd gedaan door de onderhandelingsorgaan van de overheid onder leiding van Maurits Hassankhan, oud-minister van Binnenlandse Zaken. Gesproken werd met de clusterministers, die zich bezighouden met de loonkwestie.
Partijen hebben een eigen visie over zaken. De overheid neemt de reeds doorgevoerde maatregelen mee in de onderhandelingen, terwijl de bonden vinden dat die maatregelen niet toereikend zijn voor de lagere inkomensgroepen.
Het IMF-programma spreekt over een loonaanpassing van 20 procent. “Ook dat zal geen soelaas bieden omdat er een verdere verzwaring komt met nog meer maatregelen, zoals het aanpassen van de tarieven voor elektricitiet, water en kookgas, terwijl de inflatie verder toeneemt. Die is nu vele malen hoger dan wat het IMF had aangegeven.”
Hassankhan geeft aan dat de aangeboden 17 procent een netto aanbod is, terwijl het brutosalaris fors is toegenomen. Ook pensioenen en vakantiegelden vallen in hogere belastingschijven. De bonden hebben anders dan het geval was eerder, geen tegenbod gedaan in deze fase.
“Gegeven het feit dat de inflatie verder holt, vinden wij dat het nettobedrag van SRD. 500,- te laag is om maandelijks te besteden. Mijn gevoel zegt mij dat de regering met een beter bod zal komen,” aldus Zunder. De mogelijkheid om met de president te praten staat nog overheid. “Hij heeft eerder toegezegd daarvoor open te staan,” zegt Zunder.