zaterdag 25 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.5 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwe legerleiding in Suriname wacht geen gemakkelijke taak

lees ook ...

Proces jachtgeweer vergunning besproken op JUSPOL

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft op dinsdag 21 maart jongstleden, een regulier overleg gehouden met waarnemend procureur-generaal mr. Garcia Paragsingh en de waarnemend korpschef ...

Henri van Axeldongen is vandaag op het Kabinet van de President door president Chan Santokhi aangesteld als waarnemend bevelhebber. Volgens het staatshoofd, tevens opperbevelhebber der strijdkrachten, is de situatie in deze tijd complex, zowel binnen de defensieorganisatie als het land zelf. De president noemde de voortdurende Covid-19-pandemie, de financiële en economische crisis en natuurrampen, die zich van tijd tot tijd voordoen.

Kolonel Van Axeldongen neemt het roer over van bevelhebber Roy Kartodikromo, die met verlof gaat en daarop aansluitend met pensioen. De nieuwe legerleiding wacht geen gemakkelijke taak, zei de president. Van het Nationaal Leger wordt verwacht, dat de organisatie klaarstaat om gevraagd en ongevraagd te ondersteunen. Deze grondwettelijke taak is nu nog belangrijker geworden.

Het leger zal hierop moeten afstemmen, zonder het beschermen van Suriname, als haar kerntaak, uit het oog te verliezen. President Santokhi vroeg de nieuwe waarnemend bevelhebber om samen met minister Krishna Mathoera van Defensie ook aandacht te schenken aan de integriteit binnen het leger.

Het nieuwe team van Van Axeldongen bestaat verder uit: Luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen (Plaatsvervangend bevelhebber), luitenant-kolonel Ashok Jagdew (Commandant Landmacht), luitenant-kolonel Franklin Blokland (Commandant Marine), luitenant-kolonel Petrus Wasimin (Commandant Militaire Politie), luitenant-kolonel Bob Mangal (Chef-staf) en luitenant-kolonel Lea Hynes-Parris (Inspecteur-generaal der krijgsmachten). Luitenant-kolonel Marven Blokland blijft aan als Commandant Luchtmacht.

Hynes-Parris is de eerste vrouwelijke inspecteur-generaal binnen het leger. Het doet het staatshoofd goed om een vrouw in het team te hebben. Het is het vaste voornemen van de regering om meer vrouwen in topposities te krijgen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het vrouw zijn, maar naar de competenties.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe legerleiding in Suriname wacht geen gemakkelijke taak