maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwe investeringen nodig om aangroeiende waterbehoefte in Suriname te voldoen

lees ook ...

Suriname lanceert LEES-KRACHT project voor versterking leeso...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft op 26 februari 2024 het "LEES-KRACHT" professionaliseringsprogramma gelanceerd, met als doel het versterken van het leesonderwijs op basisscho...

In het afgelopen decennium is de waterbehoefte aanzienlijk toegenomen, maar de investeringen om aan deze behoefte te voldoen zijn achtergebleven. Clifton Lienga, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), illustreert de situatie: “Als we kijken naar de waterbehoefte in 2024, praten we over iets meer dan 11.000 kubieke meter per uur. Sinds 2011 produceren we echter slechts ongeveer 5000 kubieke meter per uur, terwijl het aantal huishoudens is toegenomen.” Lienga merkt op dat er in 2011 ongeveer 53.000 huishoudens waren, en nu, in 2024, zijn dat er ongeveer 144.000, met dezelfde productiecapaciteit van 5000 kubieke meter water per uur.

Dit verklaart volgens de directeur de lage waterdruk in verschillende gebieden. De SWM heeft te maken met achterstallig onderhoud en een tekort aan pompen. “We hebben het over distributie- en bronpompen die zijn uitgevallen.” Sommige van deze machines zijn meer dan 30 jaar in bedrijf en hebben hun maximale levensduur bereikt. Dit heeft invloed op de waterdruk in gebieden zoals Blauwgrond, Tourtonne en Van Hattemweg. Sinds 2018 kunnen projecten zoals Helena Christina, Altona en de omgeving van het Wanica Ziekenhuis niet van drinkwater worden voorzien.

Om de productiecapaciteit te vergroten, heeft de SWM een lening van USD 25 miljoen afgesloten bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Het bedrijf streeft ernaar de capaciteit voor de genoemde gebieden te vergroten. Lienga noemt ook het project met het Franse Ontwikkelingsagentschap (AFD), maar heeft geen duidelijk beeld wanneer dit van start gaat. Het AFD-project is bedoeld om de productiecapaciteit van de Van Hattemweg te verdubbelen (1000 kubieke meter) en om ook Paramaribo van water te voorzien.

Desalniettemin zit de SWM-directeur niet stil. Onlangs heeft hij gesprekken gevoerd met partners van de SWM in Nederland en België. Het bedrijf werkt verschillende modellen uit om te voorzien in de groeiende waterbehoefte.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe investeringen nodig om aangroeiende waterbehoefte in Suriname te voldoen