Op 24 maart 2025 gaat de vierde niertransplantatiemissie in Suriname van start. De voorbereidingen zijn in volle gang om deze complexe operaties veilig te laten verlopen, zowel voor de patiënten als voor de medische teams. Om de missie te ondersteunen, is een dringende oproep gedaan aan mensen met bloedgroepen O+ en B+ om bloed te doneren.
Internist-nefroloog Subhash Goerdat benadrukte het harde werk van zijn collega, internist-nefroloog Khalid Saboerali. “Dokter Saboerali is hier dag en nacht mee bezig. Hij monitort constant de voortgang en zorgt ervoor dat alles dubbel gecheckt wordt,” aldus Goerdat. Hoewel er obstakels zijn, blijft het team vastberaden om de patiënten de zorg te bieden die zij nodig hebben.
Dit wordt de vierde niertransplantatiemissie in Suriname. De eerste vond plaats in 2019 in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en werd uitgevoerd met een Amerikaans medisch team. Tijdens die missie kregen vijf patiënten een nieuwe nier. In de daaropvolgende jaren voerden Nederlandse teams twee missies uit, waarbij elk zeven patiënten geholpen werden.
Diabetes als grote risicofactor
Veel nierpatiënten in Suriname kampen met diabetes. Goerdat pleit daarom voor een betere aanpak van voedingspatronen om nierschade te voorkomen. Hij stelt voor om een specifieke voedingspiramide voor diabetici te ontwikkelen. “Het ministerie van Volksgezondheid moet hierin samenwerken met diëtisten, internisten en cardiologen.
Er is al een basis gelegd door een diëtist van het AZP, maar dit concept moet verder worden uitgewerkt.” Goerdat benadrukt dat vroegtijdige detectie van nierschade cruciaal is. Een van de eerste signalen dat de nieren minder goed functioneren, is schuimvorming bij het urineren. Hij roept mensen op om bij dergelijke symptomen zo snel mogelijk een arts te raadplegen.
Met de aankomende niertransplantatiemissie biedt Suriname opnieuw hoop aan nierpatiënten. De inzet van medische experts en de bereidheid van bloed- en orgaandonoren zullen bepalend zijn voor het succes van deze levensreddende operaties.