dinsdag 28 maart 2023
30 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwe energietarieven zullen lager zijn; gezondmaking EBS uitgesteld

lees ook ...

Ramdin: We’re going to talk to Guyana about the Tigris...

Albert Ramdin, Minister of Foreign Affairs, International Commerce, and International Cooperation, claims that a border investigation has been started with relation to the Tigri area and that discussi...

De nieuwe energietarieven zullen lager zijn dan wat vorige maand door de regering is gepresenteerd aan de samenleving. Dit zei minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) op een gisteravond, via Zoom, belegde persconferentie. Volgens de bewindsman heeft de regering nota genomen van de ruis die is ontstaan binnen de samenleving na de presentatie van de tarieven.

In het parlement hebben assembleeleden ook hun bezorgdheid hierover uitgesproken. De aanpassingen zouden op 1 juli ingaan. Maar zegt Abiamofo, dat de aanpassingen van de tarieven doorgaan. President Chan Santokhi heeft op 19 juni gezegd dat de verhoging pas wordt doorgevoerd na overleg met de belanghebbenden.

Geen discussie
Abiamofo benadrukt, dat het voor de regering buiten discussie is dat de huidige tarieven in verband met de structurele gezondmaking van de economie sowieso worden aangepast. De NH-minister zegt dat de regering zich ervan bewust is dat de verhoging van de tarieven haar impopulair maakt.

De overheid betaalt nu 70 tot 76% van de energietarieven mee die verbruikt worden. Er wordt volgens de minister wel gesproken met energiedeskundigen en diverse groepen. Echter, Hij benadrukt dat inzichten worden meegenomen, maar dat niet eenieder kan worden tevreden gesteld.

Consequentie
Volgens Abiamofo is de consequentie van aanhouden van de aanvankelijke tarieven wel dat de gezondmaking van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) met een jaar wordt uitgesteld. Dit betekent dat het herkapitaliseren van het bedrijf langer zal duren.

Met pijn in zijn hart zegt de minister dat hij het besluit om de EBS op de eigen benen te laten staan, moet uitstellen. Het bedrijf is momenteel niet in staat zelfstandig zaken te doen met banken nationaal en internationaal.

Van juni 2021 tot juni 2022 wordt SRD 500 miljoen gesubsidieerd. Het jaar daarop zal dit subsidiebedrag gehalveerd worden. In drie jaar tijd moet de subsidie zijn afgebouwd. Er komen ook incentives voor besparing van energie. Binnenkort volgt een persconferentie waar nader wordt ingegaan op de nieuwe energietarieven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe energietarieven zullen lager zijn; gezondmaking EBS uitgesteld