maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwe besluiten tijdens regeringsvergadering: focus op goudsector en grondzaken

lees ook ...

Nieuwe secretaris van CHof neemt verzoekschrift waarborgsom ...

De nieuwe secretaris van het Constitutioneel Hof (CHof), Rakeshkoemar Kanhai, heeft zijn eerste taak op zich genomen door een verzoekschrift in ontvangst te nemen over de waarborgsom die politieke par...

Op woensdag 24 januari 2024 stonden tijdens de regeringsvergadering belangrijke onderwerpen op de agenda, waarbij speciale aandacht uitging naar de goudsector en grondzaken.

Tijdens een presentatie door deskundigen over de goudsector zijn concrete stappen besproken om de impact op het milieu te verminderen. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen benadrukte het belang van bewustwording en educatie, evenals het verminderen van schadelijke stoffen zoals kwik en cyanide. De regering streeft ernaar om vervuilde gebieden te identificeren met behulp van technologie en inspectiediensten, en overweegt nieuwe investeringen in technologie om goudwinning efficiënter en milieuvriendelijker te maken.

Met 93% van het land bedekt door bossen, is Suriname een essentiële bron van zuurstof voor de wereld. Daarom is de focus gericht op het beschermen van onze prachtige natuurlijke gebieden. Minister Abiamofo benadrukte het belang van het behoud van schone rivieren en gebieden in Suriname. Er worden maatregelen genomen om geen nieuwe goudconcessies uit te geven in ongerepte gebieden, en de regering overweegt modellen voor het heffen van milieubelasting op goudopkopers om duurzaamheid te bevorderen.

De regering heeft besloten om grondrechten over te dragen aan 45 natuurlijke personen en 20 rechtspersonen, met als doel de samenleving een betaalbare optie te bieden om eigenaar te worden van toegewezen grond. De eerste beschikkingen zijn uitgereikt door de president op vrijdag 12 januari 2024, waarbij in totaal 178 beschikkingen werden verstrekt. In de wekelijkse regeringsvergaderingen worden grondconversieaanvragen goedgekeurd. Individuen kunnen via de website gov.sr grondconversieaanvragen indienen, waarbij ze percelen van maximaal 2500 vierkante meter kunnen omzetten in eigendom tegen een tarief van SRD25 per vierkante meter. De opbrengsten van dit initiatief worden teruggeleid naar sociale projecten ter bevordering van het algemene welzijn.

Deze beslissingen zijn genomen met het oog op het welzijn van onze samenleving en het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen. De regering heeft zich verbonden om maandelijkse updates te verstrekken, rekening houdend met internationale druk en strevend naar oplossingen die de komende generaties zullen beschermen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe besluiten tijdens regeringsvergadering: focus op goudsector en grondzaken