dinsdag 6 december 2022
25 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuwe basisschool stimuleert sport

lees ook ...

Leidster van tehuis opgesloten voor mishandeling kinderen

In een Kindertehuis werden twee kinderen mishandeld. Een kind heeft er tweedegraads brandwonden aan overgehouden van een heet strijkijzer. Een ander was zwaar mishandeld. Beide kinderen hadden medisch...

Delano Landvreugd heeft het initiatief genomen om een school te starten, die veel aandacht zal  besteden aan talentonwikkeling ten aanzien van sport. Inschrijvingen zijn nu gaande en er is ruimte voor 40 leerlingen. De advocaat heeft in mind kinderen, die aanleg hebben voor een bepaalde tak van sport, in de gelegenheid te stellen om het te ontwikkelen, en tegelijk uit te blinken in regulier onderwijs.

“Het zou er allang moeten zijn. Vanwege het schoolsysteem wordt er weinig gestopt in sport.”  Volgens de advocaat is talentontwikkeling in Suriname plaatsgebonden. De kans om in ons land een professioneel niveau te bereiken in voor de meesten heel klein.

“Een talent in Suriname maakt te weinig uren in vergelijking met Europa waar er drie uren per dag worden besteed aan een kind met talent. In ons land behalen we dit aantal uren in een week. We zorgen ervoor dat er voldoende tijd overblijft voor sport en om te excelleren in het onderwijs.” Het onderwijs wordt aangepast aan het kind met talent.”

De school start met groep zeven en acht, omdat volgens  Landvreugd dit de leeftijden zijn waarop talenten ontstaan. Hij maakt zich zorgen om het feit dat ouders kinderen afhouden van sport wanneer hun schoolprestaties achteruit gaan.

Voor de initiatiefnemer zijn er verschillende manieren om talent te ontdekken, waaronder lichamelijke opvoeding en spelen. Talent moet vanaf het negende jaar 10.000 uren ontwikkeld worden om te komen tot een professioneel contract volgens Landvreugd. “Als je de uren niet hebt gehaald, is het niet mogelijk.”

Het streven is om twintig meisjes toe te laten, omdat hij vindt dat meisjes worden achtergehouden in sport. Dit is een groeischool, waarbij de leerlingen doorgroeien naar het volgende leerjaar en er elk schooljaar een leerjaar bij komt. De school start met voetbal en zal uitbreiden naar andere sporten. “Aanleg en doorzettingsvermogen zijn nodig om zich te ontwikkelen tot een toptalent.”

Het ligt in de planning  om minimaal twee uren per dag te besteden aan talentontwikkeling, en de Europese norm is standaard. De school komt te staan in het gebouw van het Kennedy internaat.  Nederland heeft de opzet en inrichting  gesteund. Landvreugd heeft twintig jaar ervaring in talentontwikkeling in de voetbalsport. Hij behaalde  een master in organisatie en management van sport.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe basisschool stimuleert sport