zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
5
(1)

Nieuwe arbeidsmarktprojecten voor betere samenwerking besproken

lees ook ...

Hybride zonne-energiecentrale van start in Poeketie, verlich...

Op zaterdag 6 april 2024, markeerde een historisch moment voor de bewoners langs de Tapanahonyrivier in Suriname, met de ingebruikname van een hybride zonne-energiecentrale in Poeketie, Tapanahony. He...

Op 20 februari 2024 werden de voortgang en ontwikkelingen van het project ‘Afstemming van de arbeidsmarkt op nieuwe sectoren’ besproken tijdens een ontmoeting tussen minister Steven Mac Andrew, Adriana La Valley, de vertegenwoordiger van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en Yyannú Cruz-Aguayo, Teamleider IDB. Ook aanwezig was Naomi Esajas-Friperson, onderdirecteur Arbeidsmarkt bij het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ).

Het project richt zich voornamelijk op beroepsgerichte training voor burgers, met speciale aandacht voor persoonlijke en professionele ontwikkeling in sectoren zoals landbouw, ecotoerisme en de dienstensector, met een nadruk op informatietechnologie. Er wordt momenteel gekeken naar samenwerkingsovereenkomsten met andere ministeries, terwijl ook een ‘Skills and Employment Survey’ wordt uitgevoerd. De voortgang van het project verloopt gestaag en er wordt positief vooruitgekeken dankzij een goed doordacht plan.

Minister Mac Andrew toonde zich optimistisch over de behaalde vooruitgang en gelooft dat Suriname via dit project verdere stappen zal zetten richting duurzame ontwikkeling. Met name de ontwikkeling van een ‘Roadmap for Training For Employment’ vordert gestaag, wat volgens hem van vitaal belang is voor meer beroepsgerichte trainingen. Hij is ervan overtuigd dat organisaties zoals de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), de Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) en de Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC), als onderdelen van AWJ, een belangrijke rol kunnen spelen bij gerichte beroepstraining.

Mac Andrew informeerde de IDB ook over het landelijke trainingsproject ‘Wroko Foe Mek Moni’, dat momenteel in vijf districten wordt uitgevoerd door de SAO, waarbij verschillende vakopleidingen kosteloos worden aangeboden. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat mensen door het hele land de kans krijgen om zich op te leiden, van basisniveau tot gevorderd. Zowel La Valley als Cruz-Aguayo verwelkomen een nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen om de gestelde doelen binnen de afgesproken termijn te bereiken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe arbeidsmarktprojecten voor betere samenwerking besproken