donderdag 22 februari 2024
29.3 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
5
(1)

Nieuwe veerboot tussen Suriname en Frans-Guyana

lees ook ...

Gi Sranan verzorgt Trainingsprogramma Integere Leiders (1)

Gi Sranan is een initiatiefgroep van een 7-tal seniore professionals die beseffen dat het bestuur van het land beter moet en beter kan. De opeenvolgende bestuurlijke en economische crises zijn ons nie...

Malani, de veerboot  die de veerverbinding moet onderhouden tussen Albina en Frans-Guyana is reeds aangekomen in het buurland en heeft woensdagmiddag in aanwezigheid van de autoriteiten zijn eerste retourtrip tussen Saint-Laurent en Albina gemaakt. Het zal echter enkele maanden niet in de vaart zijn.

De 56 meter boot is splinternieuw, glanzend en staat heel mooi  in de haven van Saint-Laurent du Maroni. Gabrielle, de boot die eerder werd ingezet, lijkt erg klein naast haar. Er zullen tijdens een vaart zes bemanningsleden aan boord zijn en tweehonderd plaatsen voor passagiers, twintig auto’s of acht vrachtwagens. Dit is bijna drie keer wat de Gabrielle vervoerde.

Bij de inwijding  hebben vijf bemanningsleden – van de zes die het schip zal hebben – onder andere de consul van Suriname in Frans-Guyana verwelkomd. Franse gemeenteraadsleden waren ook aanwezig om de nieuwe veerboot in te huldigen. De Malani zal de veerverbinding Saint-Laurent en Albina onderhouden.

Het aanlegponton te Albina moet nog worden gebouwd. Een budget “tussen de 2 en 2,7 miljoen euro” uit Europese fondsen wordt bij elkaar gebracht om de scheepshelling en ponton in het grensstadje,  te bouwen, volgens Anne Mathieu, manager regionale samenwerking en vertegenwoordiger  van Frans-Guyana in Paramaribo.

Ze schat dat men nog “tussen de zes en negen maanden” zal moeten wachten, voordat ze kunnen profiteren van het nieuwe schip. Deze vertraging wordt  gerechtvaardigd om “iets solide” te hebben.

Zelfs de naam word gezien als een symbool van de band tussen Suriname en Frans-Guyana: Malani betekent Maroni in Kali’na. Het nieuwe schip kreeg de naam van de rivier .

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuwe veerboot tussen Suriname en Frans-Guyana