donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
-0.1 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuw orgaan ter ontmoediging van het gebruik van tabak

lees ook ...

President Santokhi waarschuwt tegen schijnwelvaart

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in De Nationale Assemblee op maandag 27 november benadrukte president Chandrikapersad Santokhi dat de regering geen voorstander is van schijnwelvaart....

Het ministerie van Volksgezondheid heeft op 11 oktober jongstleden in samenwerking met de Pan American Health Organization een informatiesessie gehouden over de Nationaal Coördinatie Mechanisme (NCM) in het kader van handhaving van de Tabakswet van Suriname.

Het doel van de sessie is om een fundament te leggen voor de handhaving en naleving van de bovengenoemde wet. Na 10 jaar kan er eindelijk invulling gegeven worden aan artikel 19 van de Tabakwet 2013 waarin wordt aangegeven dat er een orgaan moet komen ter ontmoediging van het gebruik van tabak en/of tabaksproducten. Dit orgaan, het National Coordinating Mechanism (NCM) genoemd, zal het voornoemde moeten bewerkstelligen.

In dit traject wordt Suriname ondersteund door de WHO-PAHO. Hierbij zijn de richtlijnen van de Organization Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) leidend. De richtlijnen bevatten principes, definities en belangrijke wetgevende elementen die partijen zijn overeengekomen en die nodig zijn voor een effectieve implementatie van het verdrag.

Wanneer de FCTC effectief geïmplementeerd wordt, is het een fundamenteel instrument om de verwoestende wereldwijde gevolgen van tabaksproducten voor de gezondheid, levens, economieën en het milieu te verminderen.

Bij de meeting waren onder andere aanwezig, de ministeries van Volksgezondheid, Financiën, Economische Zaken, Arbeid, Onderwijs, Regionale Ontwikkeling en Sport, Justitie en Politie. Daarnaast waren ook de deken van districtscommissarissen, de Nationale Anti Drug Raad en het Openbaar Ministerie vertegenwoordigd.

Het ministerie van Volksgezondheid is belast met de handhaving en monitoring van de Tabakswet en in dit kader zal er binnenkort vanuit het ministerie voor gezorgd worden dat de leden van het NCM door middel van een beschikking worden benoemd ter implementatie en handhaving van de tabakswet.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuw orgaan ter ontmoediging van het gebruik van tabak