maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
5
(1)

Nieuw onderwijssysteem voldoet niet

lees ook ...

Personeel BOG legt werk lam na zeven weken staking

Het personeel van het Bureau Openbare Gezondheidsdienst (BOG) heeft sinds vrijdag 14 juni alle werkzaamheden volledig lamgelegd. “We zijn sinds 22 april in actie, maar niemand geeft gehoor,” verklaard...

Het onderwijs speelt de actoren parten. In De Nationale Assemblee stelde Melvin Bouva, dat het nieuwe onderwijssysteem averechts werkt. Kinderen in het vijfde en zesde jaar, die doorstromen hebben duidelijk niet de juiste competenties. De volksvertegenwoordiger vraagt zelfs dat kinderen, die helemaal niet meekunnen uit het systeem gaan. Nu blijkt dat zaken toch ondoordacht zijn doorgevoerd.

Bij de introductie was Bouva niet enthousiast, maar hij gaf zaken het voordeel van de twijfel. Nu blijkt dat kinderen van het vijfde en zesde leerjaar vaak niet kunnen lezen, tellen of schrijven. “Het systeem kan goed zijn, maar laten we het gefaseerd of op een goede manier uitvoeren. Dat is compleet losgelaten….” zei hij.

Het gaat bij hem niet om de betere buurten, maar de achtergestelde gebieden. Verder vind Bouva, dat de regering ooit hielp om vooruitgang te brengen op dit gebied, maar dat dit nu achterwege is gebleven.

Henk Aviankoi (VHP) bracht wantoestanden van Langa Tabiki naar voren. “De wijze en omstandigheden waaronder leerkrachten les moeten geven is heel slecht. De woningen zitten vol houtluizen en vleermuizen. Er is geen water. Niets is goed”, aldus Aviankoi. Hij deed een beroep op de regering om de werkomstandigheden van deze leerkrachten te verbeteren.

Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, haalde aan, dat er nog steeds een tekort is aan schoollokalen.  Commewijne, Para en Wanica zijn nu groter. “…. Het kan niet dat leerlingen om de ene dag naar school gaan. Leerlingen raken achter en dat werkt door. We verwachten dat de regering acuut een aantal zaken zal oppakken. We moeten kijken hoe we kunnen uitbreiden met tijdelijke opvang, maar we moeten ervoor zorgen dat leerlingen elke dag onderwijs krijgen. Als middag onderwijs moet komen, dan moet dat gebeuren”, bracht hij naar voren.

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur was niet meer aanwezig tijdens deze opmerkingen. Donderdag zal zij reageren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuw onderwijssysteem voldoet niet