zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuw lenings- en garantieprogramma voor Surinaamse ondernemers gelanceerd door NOB

lees ook ...

SVJ bestuur afgetreden, interim team samengesteld

Nadat voorzitter Vishmohani Thomas, van de Surinaamse Vereniging van Journalisten,(SVJ) is afgetreden wegens prive redenen, heeft het verdere bestuur ook hun functie ter beschikking gesteld  Zo moet h...

De Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname (NOB) heeft aangekondigd dat het binnenkort een nieuw lenings- en garantieprogramma zal lanceren, gericht op micro-, kleine en middelgrote ondernemers in het land. Deze aankondiging volgt op een lening van 10 miljoen US-dollar van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), gefaciliteerd door de Staat Suriname, waarvan 2 miljoen afkomstig is van het ‘Amazon Bioeconomy Fund’ van het Green Climate Fund (GCF).

Een belangrijk aspect van dit programma is de aandacht voor groene initiatieven en gemeenschapsgerichte ondernemingen, met bijzondere nadruk op (vrouwelijke) ondernemers binnen inheemse en tribale gemeenschappen. Hierdoor krijgen zij de kans om te investeren in milieuvriendelijke sectoren en alternatieve grondstoffen en productiemethoden die minder milieubelastend zijn.

Dit nieuwe financieringsprogramma zal de NOB in staat stellen om nog meer startups en groeiende MKB’s te ondersteunen door hen toegang te bieden tot werkkapitaal en investeringsleningen tegen gunstige voorwaarden. Het vormt een aanvulling op de bestaande zachte-leningsfaciliteiten van de NOB, zoals het Productie Krediet Fonds (PKF) en het Fonds Technische Bijstand Particuliere Sector.

Belang van samenwerking
De samenwerking met de IDB markeert een historische mijlpaal voor de NOB, die hiermee na lange tijd weer zaken doet met deze internationale ontwikkelingsbank. President-directeur Sandy Cameron benadrukt het belang van deze samenwerking voor het verwezenlijken van de dromen van verschillende groepen ondernemers, met name vrouwelijke ondernemers en die uit inheemse en tribale gemeenschappen.

Met het oog op het verhogen van de productiviteit, aanpassing aan klimaatverandering en het tegengaan van milieubelasting, zal het programma ook specifieke steun bieden aan bedrijven onder leiding van vrouwen en gemeenschappen op het platteland. Bovendien zal het een impuls geven aan groene sectoren zoals ecotoerisme en duurzame agro-industrieën.

De NOB zal niet alleen direct leningen verstrekken, maar ook commerciële banken toegang geven tot goedkoper krediet via tweedelijnsleningen, waardoor de leencapaciteit van de hele sector wordt vergroot. Door deze gezamenlijke inspanningen hopen ze de economische groei te stimuleren en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op het milieu en lokale gemeenschappen.

Het programma, dat gericht is op het ondersteunen van bio-economische bedrijven, is een stap voorwaarts in de richting van duurzame ontwikkeling en gemeenschapsbetrokkenheid. Met deze innovatieve benadering zet Suriname een belangrijke stap richting een groenere en inclusievere economie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuw lenings- en garantieprogramma voor Surinaamse ondernemers gelanceerd door NOB