dinsdag 6 december 2022
32.6 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuw landbouwgereedschap rijstsector tijd en kostenbesparend

lees ook ...

Centrum voor innovatie en productiviteit

De Raad van Toezicht van het Centrum voor Innovatie en Productiviteit (CIP) heeft op dinsdag 29 november jongstleden een ontmoeting gehad met minister Steven Mac Andrew van Arbeid, werkgelegenheid en ...

Op zaterdag 18 december 2021 werd er een landbouwfrees  gedemonstreerd  door de stichting Experimentele Landbouwbedrijven (SEL) en Fernandes Equip N.V. op één van de arealen van de Prins Bernhard polder in Nickerie. SEL-voorzitter Roependra Mahabir, zegt dat deze stichting haar oude doelstellingen van zaadverdeling en zaaizaadproductie hooghoudt alsook de taak om innovatie in de rijstsector te helpen ontwikkelen.

De landbouwfrees moet de rijstboer in staat stellen om minder grondbewerking op zijn areaal te plegen dan wat hij tot nu toe gewend is. Dit brengt met zich mee dat de grondbewerking in minder tijd en onkosten worden gemaakt. Volgens Hendrik Wongsodrono vertegenwoordiger van Fernandes Equip N.V. heeft het gebruik van de landbouwfrees zich reeds in Guyana bewezen.

Omdat deze sector sterk afhankelijk is van factoren zoals de stijgende prijzen van brandstof en inputs op de wereldmarkt, zullen onze producenten middels inzet van nieuwe landbouwtechnieken goedkoper en efficiënter moeten produceren, hield Wongsodrono de  aanwezigen uit de sector voor. De bedoeling is dat ook de SEL de nieuwe technieken gaat inzetten om in versneld tempo het kapotte Prins Bernhard polder in glorie te herstellen.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij die ook bij de demonstratie van het innovatieve landbouwgereedschap aanwezig was, attendeerde de vertegenwoordigers van de boerenorganisaties op het feit dat de rijstsector steeds in puur zakelijk opzicht moet worden bekeken. De LVV-minister is onder de indruk van de nieuwe technieken die worden gepresenteerd om de rijstsector op te krikken in haar productie met  minder productiekosten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuw landbouwgereedschap rijstsector tijd en kostenbesparend