vrijdag 29 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.4 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuw initiatief wet ingediend door alle fracties

lees ook ...

President Santokhi bereid zich voor op tweede helft regeerpe...

Op 25 september 2023 heeft President Santokhi een bijeenkomst gehad met verschillende delen van de coalitie ter voorbereiding van de tweede helft van hun regeerperiode. Tijdens de bijeenkomst waren oo...

De 5 fracties in het parlement (VHP, NDP, ABOP/PL, NPS en BEP) hebben op maandag jongstleden, gezamenlijk 2 nieuwe conceptvoorstellen ingediend bij DNA-voorzitter Bee, voor wijziging van de kiesregeling en wijziging van de grondwet. Er komt een huishoudelijke vergadering, waarin de Commissie van rapporteurs zal worden benoemd, ‘zodat zij gelijk aan de slag gaan’, volgens Bee. Het streven is om per 1 november 2023 een gewijzigde wet te hebben.

Bee spreekt van een historisch moment, in de politieke geschiedenis van Suriname, en een sterke democratie. Volgens hem zal deze wet voor rust in die samenleving zorgen. Wij hadden een districtenstelsel, nu gaan wij afstappen daarvan om te gaan naar één kiesdistrict voor het hele land. Er zullen wijzigingen komen, die de verkiezing van 25 mei 2025 mogelijk moeten maken.

Indien de wet per 1 november dit jaar is gewijzigd, zullen de organisatoren 18 maanden in de gelegenheid worden gesteld om de verkiezing voor te bereiden.

Bee zegt verder dat men in staat is te kiezen voor het algemeen belang, ondanks verschillen. Nu is dit volgens hem bewezen. Partijen hebben water bij de wijn gedaan om te komen tot een voorstel en dat is zeer te waarderen. De fracties hebben overeenkomst bereikt over de landelijke evenredigheidsstelsel, waarin alle stemmen even belangrijk zijn.

Bron: Ampies Braodcasting Corporation

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuw initiatief wet ingediend door alle fracties