maandag 8 augustus 2022
26.6 C
Paramaribo
16.6 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuw dorpshoofd Redidoti focust op ontwikkelen toerismesector

lees ook ...

Bijltjesdag: geen dubbele fucties – Gronddeals Sabaku ...

- bijltjesdag voor iedereen met meerdere functies - Gronddeals Sabaku project teruggedraaid - Volksprotest tegen bewind van Santokhi dooft langzaam uit. https://youtu.be/jaSVGOgLuG8

Marchano Stuger is  in het weekend op traditionele wijze ingewijd als dorpshoofd van Redidoti in Oost-Para, tezamen met vier basya’s. Het gaat om Johannes Sabajo (hoofdbasya), Ghevario Jubithana, Fariel Banda-Srisria en Ulegice Kabeli. De culturele ceremonie vond plaats bij de ontspanningsplek van het dorp langs de Surinamerivier, onder begeleiding van de culturele groep Paremuru.

De 43-jarige Stuger is in december 2019 gekozen tot dorpshoofd en nam de roer over van de intussen overleden Lesley Artist. Door de Covid-19-pandemie kon het nieuwe dorpsbestuur de culturele inwijding niet houden. “We hadden te maken met onder meer de total lockdown en de zaak is toen gaat verslappen,” legt het dorpshoofd de vertraging van de inwijding uit.

Hij voegt eraan toe dat hij onder andere streeft naar het behoud van de inheemse cultuur. Vandaar dat het belangrijk is dat het bestuur traditioneel wordt ingewijd. “Wij als traditionele gezagsdragers moeten het voorbeeld geven,” zegt Stuger. Zij hebben na het hijsen van de Surinaamse vlag gelopen in hun culturele kleding naar de plaats waar de inwijding plaatsvond.

Over de plannen van het dorpsbestuur, zegt Stuger dat de focus gelegd zal worden op de agrarische- en toerismesector. De culturele inwijding is bijgewoond door bestuursleden van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), namelijk Joan van der Bosch (Pikin Poika) en Jona Gunther (Erowarte). Vanuit het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport was directeur Loreen Jubitana van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen aanwezig.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuw dorpshoofd Redidoti focust op ontwikkelen toerismesector