zaterdag 9 december 2023
27.1 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
0
(0)

Nieuw dependance LVV te Matta reikt certificaten uit

lees ook ...

Flexibele werktijden voor winkels, bakkerijen en horeca tijd...

In anticipatie op de naderende feestdagen heeft het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken een Algemene Overwerkvergunning uitgegeven voor specifieke bedrijven, waaronder winkels, bakker...

Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in het district Para, te Matta een dependance van LVV geopend. Twee capabele personen zijn aangetrokken om de plaatselijke bewoners van dienst te zijn vanuit deze afdeling. De opening werd verricht door minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), kapitein Wendoline Sabajo en de oudste bewoonster van Matta.

 Dit zijn mijlpalen voor het dorp Matta. Ook het feit dat 16 Inheemsen hun certificaat in ontvangst namen voor het succesvol afronden van de training ‘markoesateelt’ verzorgd door LVV heeft bijgedragen aan de vreugde. Een traject van 10 maanden die zijn heeft vruchten afgeworpen, werd gevolgd. Nu kunnen de bewoners van Matta  niet alleen de markoesavrucht ten verkoop aanbieden, maar ook eindproducten zoals stroop en cake.

LVV heeft aan kennisoverdracht gedaan in Matta, na successen geboekt te hebben in Saramacca. De kapitein mocht op uitnodiging kennis maken met de markoesateelt in het voornoemd district  met het doel ook interesse op te wekken binnen haar gemeenschap. De bewoners van Matta hebben deze kans van inkomstenvergaring toegejuicht en aangegrepen.

“Als minister van LVV wil ik stimuleren dat wij steeds meer zelfvoorzienend worden. Wij hebben de potentie en Matta is het bewijs. Naast het telen van ananas en markoesa, wil ik u vragen om ook te denken aan agro toerisme.” Toeristen  trekken nu naar de natuur als vakantiebestemmingen, de witte stranden zijn alom bekend. “Suriname heeft prachtige flora, fauna en overweldigend culinair, laten we dat als visitekaart gebruiken.” zegt de bewindsman verder.

 

Kapitein Sabajo is trots op de inzet en bereikte resultaten van de gemeenschap. Zij wijst erop, dat de opgedane kennis en succes met de overige 14 dorpen in Para gedeeld zal worden. “Ik zie een stabiele toekomst voor mijn gemeenschap. Dit is historie!”

 

De districtssecretaris en de voorzitter van de Organisatie Inheemsen in Para ware nook onder de uitgenodigden.  De dag  werd informeel afgesloten met een traditionele lunch met pepre watra en cassavebrood.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNieuw dependance LVV te Matta reikt certificaten uit