Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Nieuw beleid verlieslatende Staatsbedrijven

Geplaatst

op

Santokhi 768x417

Tijdens de reguliere persconferentie van de regering van 28 oktober sprak president Santokhi voornamelijk over het winstgevend maken van de parastatale bedrijven waarbij  de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij(SLM), de Scheepvaart Maatschappij Suriname(SMS), Grasalco, de Energie Bedrijven Suriname(EBS), en Stichting Bosbeheer en Bostoezicht(SBB) de revue passeerden.

De SLM heeft  een schuld van USD 100 miljoen en de informatie die de regering opvraagt komt er maar moeizaam uit. Ook stuit het de regering tegen de borst dat geleasde Boeing 777 vanwege een probleem met het certificeringsproces niet gevlogen heeft. De regering heeft de leiding van de SLM  aangezegd  een hervormingsplan met actiepunten te implementeren om het bedrijf voor verder afglijden te behoeden. Er komt ook een crisisteam bestaande uit nationale en internationale experts.

De regering heeft ook besloten de verkoop van de Maratakka veerboot van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) geen voortgang te doen vinden. De SMS moet eerst een inventarisatie binnen de SMS uitvoeren waaruit een goed technisch rapport moet komen met betrekking tot de status van de boot.

Bij het Staatsbedrijf Grassalco is er veel geld verloren gegaan. De regering heeft in verband hiermee aan de  raad van commissarissen de instructie gegeven om de productie weer op te starten zodat er wederom inkomsten zijn voor het bedrijf.

Bij de NV EBS waar de situatie ook niet rooskleurig is, is door de regering gevraagd om binnen twee weken met een herstelplan te komen waarbij het afbouwen van de subsidie en een nieuw tarievenstelsel inbegrepen is. Het tarievenstelsel is al af en de regering wacht de adviezen van onder meer de Staatsraad, Ravaksur en de Sociaal Economische Raad af.

De regering wil van de SWM een duidelijk beeld over de geldstromen van het bedrijf en waar de waterbronnen zijn. Nog niet ieder Surinaamse burger beschikt namelijk over gezond en voldoende drinkwater waarbij president Santokhi de districten Commewijne, Marowijne en de wijk Sophia’s Lust aanhaalde waar dit probleem nog lang niet is opgelost.

Bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is er door de president gesproken over het beleid, omdat er veel schort aan cijfers, controle en toezicht bij de Stichting. Een clusterteam van ministers zal onmiddellijk orde op zaken  stellen. Het staatshoofd noemde onder andere de houtkap en export waar er veel geld verloren gaat.

Om het fileprobleem van het district Commewijne op te lossen is de regering van plan twee veerboten aan te schaffen om zo de druk op de weg van en naar de brug te doen afnemen. De boten zullen varen tussen Meerzorg en Paramaribo. President Santokhi sprak over een bekendmaking voor een expression of interest voor de aankoop van deze boten..

Met de Raad van Commissarissen van Staatsolie zijn er ook gesprekken gevoerd waarbij er binnen de raad een audit committee komt bestaande uit deskundigen die alle audits kunnen beoordelen en verslag moeten doen aan de regering. Er is verder opdracht gegeven om alle onderzoeken te verrichten rond de inkoopprocessen binnen de oliemaatschappij. Ook hebben directie en RvC de opdracht gehad om binnen twee weken met een plan te komen voor een  local content discussie waarbij alle belangrijke actoren ready gemaakt moeten worden voor wat de olieboringen gaan opleveren. Anders zal volgens de president het buitenland heel wat kansen van ons afpakken. Er moet ook een nationale discussie op gang worden gebracht met high level experts om de olie en gassector te positioneren.  –  culturu.com

 

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Suriname

Guyanese president Irfaan Ali gearriveerd in Suriname

Geplaatst

op

Guyanese President Aangekomen

Irfaan Ali, de president van buurland Guyana, is gisteren gearriveerd in Suriname. Het Guyanese staatshoofd is samen met first lady, Arya Ali, en zijn delegatie geland op de Johan Adolf Pengel International airport. De president vertoeft in het land in het kader van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid.

Op Zanderij is president Ali ontvangen door onder andere minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken en de districtscommissaris van Para, Marlene Joden.

Later vandaag zal president Ali ontvangen worden door president Chan Santokhi. Hierna zal er een persmoment zijn met beide presidenten. Suriname en Guyana hebben reeds jarenlang een bilaterale samenwerking.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Wegomlegging op woensdag 25 november

Geplaatst

op

20201123 191257

De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname laat weten dat in het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,  het Korps Politie Suriname bekend maakt dat op  de navolgende kruisingen het verkeer middels verkeersborden zal worden omgelegd t.w.: 

1.Op woensdag 25 november omstreeks 00.00 uur tot 08.00 uur worden de navolgende wegomleggingen gepleegd (kleine omlegging) te weten:

1. Grote Combéweg / Henk Arronstraat.

2. Roseveltkade / Kleine Waterstraat.

 

  1. Omstreeks 08.00 uur tot 18.00 uur wordt de grote wegomlegging ingesteld met de navolgende kruisingen te weten:

1. Tourtonnelaan/ Henk Arronstraat

2. Mr. F. Lim A Po- / Noorderkerkstraat

3. Mr. F. Lim A Po- / Watermolenstraat

4. Mr. F. Lim A Po- / Mirandastraat

5. Koninginne- / Prins Hendrikstraat

6. Koninginne-/ Julianastraat

7. Mahonylaan/ Louiselaan **(extra afsluiting Louiselaan/ Roseveldtkade)

8. Sommelsdijckstraat/ Grote Combéweg

9. Sommelsdijck-/ Kleine Waterstraat (Rietbergplein)

Op de weggebruikers wordt het beroep gedaan met de in te stellen verkeersomleggingen rekening te houden en de aanwijzingen van de Politie ter plaatse stipt op te volgen.

Gelet op de Covid-19 pandemie wordt het beroep gedaan op de Surinaamse bevolking casu quo leefgemeenschap om de activiteiten rond dit heuglijk feit via de media te volgen. Uw gezondheid en dat van anderen staat centraal.

Tot zover de bekendmaking van het Korps Politie Suriname  –  culturu.com

Lees verder

Meest gelezen