woensdag 21 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
3
(1)

Breaking: nieuw advocatenteam Bouterse verzoekt opschorting vonnis decemberstrafzaak

lees ook ...

Suriname bereidt zich voor op negende volks- en woningtellin...

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft de eerste stappen gezet in de voorbereidingen voor de negende volks- en woningtelling in Suriname. Momenteel zijn ABS-medewerkers bezig met veldwerk ...

Het recent gevormde advocatenteam van de verdachten die op 20 december zijn veroordeeld in de 8 decemberstrafzaak heeft maandag de autoriteiten schriftelijk verzocht de uitvoering van het vonnis op te schorten of te schorsen.

Deze nieuwe vertegenwoordigers, die handelen als speciaal gemachtigden van Desi Bouterse, Benny Brondenstein, Ernst Geffrey, Stephanus Dendoe en Iwan Dijksteel, hebben hierbij niet gerefereerd aan de positie van advocaat Irvin Kanhai. De advocaten, waaronder Murwin Dubois, Milton Castelen, Martin Misiedjan, Derrick Veira en Nailah van Dijk, betogen in hun brief aan de autoriteiten dat het uitgesproken vonnis in strijd is met het recht en de goede procesorde. Ze stellen dat het vonnis werd uitgesproken nadat de amnestiewet van 1989, die in 2012 was gewijzigd, al was toegepast in de strafprocessen die aanvankelijk waren gestart tegen de toen nog verdachten in deze strafzaak.

De aangedragen argumenten zijn onder andere gebaseerd op een eerdere brief van Roy Elgin, de voormalige auditeur-militair in deze strafzaak, die in 2016 het Hof van Justitie informeerde over aanzienlijke juridische fouten, al dan niet opzettelijk gemaakt, met betrekking tot deze strafzaak. Hij wees destijds op belangrijke juridische kwesties, zoals het toetsen van de amnestiewet, de behandeling van deze rechtszaak in hoger beroep en de bevoegdheid van de toenmalige Krijgsraad om in raadskamer de amnestiewet te beoordelen.

Desi Bouterse en zijn advocatenteam zijn van oordeel dat het vonnis niet kan worden uitgevoerd op basis van de eerder genoemde redenen.

Meer informatie volgt.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBreaking: nieuw advocatenteam Bouterse verzoekt opschorting vonnis decemberstrafzaak