zaterdag 20 april 2024
31 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
3.8
(4)

Niertransplantaties in Suriname succesvol uitgevoerd; staatshoofd bezoekt patiënten

lees ook ...

Marvin Kathusing al twee weken vermist in Den Haag

Aan het begin van deze maand deed de familie van de 43-jarige Marvin Kathusing een dringende oproep omdat hij vermist werd. Twee weken later, ondanks intensieve zoekinspanningen, is er nog steeds geen...

President Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag een bezoek gebracht aan de patiënten, die in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) een niertransplantatie met succes hebben ondergaan. Deze niertransplantaties zijn uitgevoerd door een team van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC), onder leiding van dr. Mirza Idu, transplantatie chirurg en professor Frederieke Bemelman, een nefroloog en twee verpleegkundigen. Bij de operatie waren ook het medisch en verplegend team van het AZP, onder leiding van nefroloog Subhash Goerdat betrokken.

Het gaat om de tweede niertransplantatie missie die tussen 6 en 14 juni in het AZP werd uitgevoerd. Santokhi is lovend over de resultaten die het team vanuit Nederland in samenwerking met Surinaamse collega’s hebben geboekt en daardoor mensenlevens hebben gered. Aan de mensen die de niertransplantatie hebben ondergaan wenste hij een spoedig herstel toe.

De operatie. Beeld AZP

Als wordt geconstateerd dat de nieren niet goed meer functioneren, zal de persoon in de ergste gevallen moeten dialyseren. Bij slecht functionerende nieren kan het bloed niet van afvalstoffen worden gezuiverd, waardoor die zich in het lichaam gaan ophopen. Er zijn gevolgen hieraan verbonden.

Zo kan het voorkomen dat de patiënt bijvoorbeeld moeilijk kan plassen en daardoor meerdere keren per week zal moeten dialyseren, wat betekent aan een machine zitten om het bloed te zuiveren. Aangezien dit erg kostbaar is, is een nieuwe nier een oplossing. In dit geval heeft de operatie tussen de 18.000 en 20.000 euro’s gekost, zegt AZP-directeur Claudia Redan.

Er zijn eerst twintig koppels gescreend, een donor en een ontvanger. Vijf waren klaar voor de operatie. De jongste ontvanger van een nieuwe nier is 31 jaar en de oudste 64.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNiertransplantaties in Suriname succesvol uitgevoerd; staatshoofd bezoekt patiënten