dinsdag 31 januari 2023
22.7 C
Paramaribo
6.3 C
Amsterdam
5
(1)

Niertransplantatie in Suriname prijzig

lees ook ...

Chinese handelsvereniging schenkt goederen aan Sociale Zaken...

In het kader van de viering van het Chinees nieuwjaar heeft de Zhe Jiang handelsvereniging op dinsdag 17 januari jongstleden goederen aan het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting geschonke...

Personen die in Suriname een niertransplantatie willen ondergaan zullen voor zo’n operatie ongeveer 40.000 euro moeten betalen. Door het diaspora medisch team dat speciaal hiervoor naar Suriname is afgereisd, is alvast 200.000 euro beschikbaar gesteld. Ook onderhandelt het met het Staatsziekenfonds om naast de operatie de medicatie op te nemen in het verzekeringspakket.

Met de 200.000 euro zouden slechts vijf personen kunnen worden geholpen, zegt Manodj Hindori, directeur van het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ). Er worden mogelijkheden bekeken om de operaties voor een veel lager bedrag uit te voeren, waardoor meer personen geholpen kunnen worden met het diasporakapitaal.

Ondertussen is het screeningproces voor de eerste operaties gestart. Daarvoor zijn er al twaalf koppels (donor en ontvanger) gesproken om na te gaan of ze een match zijn. “Bijna allemaal vertoonden hypertensie, wat jammer is”, zegt Frederike Bemelman, internist-nefroloog en klinisch immunoloog van het Amsterdams Universitair Medisch Centrum (UMC).

De screening is vrij intensief en de ideale situatie is volgens Bemelman om de niertransplantatie te doen nog voordat patiënten aan de dialyse gaan. Bij de screening wordt vooral ook gekeken naar onderliggende aandoeningen bij zowel de donor als ontvanger.

Woensdag vond al de officiële opening plaats van het niertransplantatiecentrum. “We mikken in elk geval om rond juni de eerste niertransplantaties te verrichten. Echter moeten enkele logistieke zaken, zoals de nazorg nadat de patiënt na zes weken is ontslagen, nog bestudeerd worden”, benadrukt Bemelman.

Er moet ook worden gekeken naar het betrekken van andere specialisten die vooral bij de nazorg een rol zullen spelen. “Het heeft zeker de aandacht van de directie. De nazorg is zeer belangrijk en dat moet geregeld zijn. Vandaar dat we alle lokale expertise zoals nefrologen en urologen erbij willen betrekken. Ook onze eigen internisten kunnen een belangrijke rol spelen bij de nazorg”, zegt Hindori.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNiertransplantatie in Suriname prijzig