zaterdag 13 augustus 2022
25.5 C
Paramaribo
18.1 C
Amsterdam
0
(0)

Niertranplantage project UMC en Suriname

lees ook ...

Erlan Sleur wil gezond regenwoud voor Inheemsen en de wereld...

Milieuactivist Erlan Sleur vraagt aanpak vanuit de overheid om bedreigingen van grondgebieden van inheemsen tegen te gaan en om het Surinaamse milieu te beschermen, In dit kader heeft hij op 08 august...

De Universitair Medische Centra van Amsterdam (Amsterdam UMC), het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) tekenden op 17 december jongstleden een Memorandum of Understanding (MoU) over de samenwerking op het gebied van Niertransplantaties onder coördinatie van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken (BIBIS). 

Minister Ramdin van BIBIS sprak van een historisch moment. ‘Er is draagvlak in Suriname voor deze bijzondere samenwerking. De patiënt moet de focus zijn van alle inspanningen. Het belang van de zorg van de patiënt is het belangrijkste’ zei de minister.

De directeur van het AZP, Claudia Redan en de directeur van het SVZ, Manodj Hindori ondertekenden eerst een overeenkomst tussen de twee ziekenhuizen waarna de ondertekening volgde met de Amsterdam UMC. Deze nam virtueel deel aan de meeting, en werd vertegenwoordigd door dr. Marc Koster, directeur Strategie & Innovatie, tevens Bestuurslid, prof. dr. Frederike Bemelmans, internist-nefroloog en dr. Mizra Idu, Chirurg.

Dr. Amar Punwasi, internist-nefroloog bij het AZP, benadrukte de noodzaak om ook naar preventie te kijken. ‘Binnen enkele jaren is het aantal van 450 patiënten naar 900 verdubbeld, hetgeen een gigantisch aantal is voor zo een kleine bevolking’ zei hij. Alle betrokkenen vonden dat, nu met dit initiatief van samenwerking, ook veel aandacht besteed moet worden aan het voorkomen van nieraandoeningen.

Directeur Hindori gaf aan blij te zijn dat SVZ een belangrijke rol te spelen heeft in de pre-screening en nazorg van de patiënten. Dr. Koster, die sprak namens de Raad van Bestuur van de Amsterdam UMC, feliciteerde Suriname met de bijzondere overeenkomst en benadrukte dat het echte werk nu zou beginnen.

Een technisch team heeft een maand de tijd om alle voorbereidingen te treffen. Het streven is om medio februari 2022 de niertransplantaties op de geïdentificeerde patiënten uit te voeren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameNiertranplantage project UMC en Suriname